Ponovno je tu september, svetovni mesec alzheimerjeve bolezni. Jutri se bodo člani in podpornika društva Spominčica – Alzheimer Slovenija zbrali ob 10. uri pred Moderno galerijo. Skupaj se bodo sprehodili do mestne hiše in nazaj.

Demencam prijazne točke

Predsednica združenja za pomoč pri demenci Spominčica – Alzheimer Slovenija Štefanija L. Zlobec je ob povabilu na sprehod poudarila, da je demenca globalni izziv, ki se začne pri svojcih obolelega. »Oskrba bližnjega je zanje veliko breme, ki ga večina ne zmore sama. Pomoč je nujno potrebna, prav tako informacije, ki jih lahko svojci dobijo na demenci prijaznih točkah, ki jih odpiramo po vsej Sloveniji.« Ob tem je Zlobčeva še poudarila, da je prišlo do velikega preskoka na bolje pri odnosu do obolelih, tako v domovih za starejše kot doma, kjer oboleli potrebujejo še več podpore. Zaradi tega v Spominčici že izvajajo družabništvo na domu, potrebe po taki obliki pomoči pa so vsako leto večje.

Prav zaradi starajoče se družbe v svetu število obolelih za demenco hitro narašča. Vsake tri sekunde zanjo zboli ena oseba, dve tretjini dementnih obolenj pa predstavlja alzheimerjeva bolezen. Organizacija Alzheimer Evropa je dala pobudo, da demenca postane prioriteta javnega zdravstva, kar je podprla tudi Slovenija. vl