Po besedah tiskovnega predstavnika ameriškega zunanjega ministrstva Morgana Ortagusa sta govorila tudi o potrebi, da mednarodna skupnost usklajeno ukrepa proti stalni grožnji iranskega režima. Strinjala sta se, da mora Iran odgovarjati zaradi svojega agresivnega, brezobzirnega in ogrožajočega ravnanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pompeo se je s savdskim prestolonaslednikom pogovarjal potem, ko je ameriški predsednik Donald Trump v sredo napovedal nove sankcije proti Iranu, Rijad pa sporočil, da so bili sobotni napadi na njihovo naftno infrastrukturo nedvomno izvedeni s podporo Irana. Napad naj bi prišel s severa, točno izstrelišče pa še morajo določiti, je povedal tiskovni predstavnik savdskega obrambnega ministrstva Turki al Maliki.

Washington je že prej trdil, da Iran stoji za napadom, čeprav so odgovornost prevzeli hutijski uporniki iz sosednjega Jemna. Po omenjenih savdskih navedbah pa je Pompeo ob prihodu v Džedo v sredo dejal, da je šlo za iranski napad, ki ga je označil za »vojno dejanje«, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pred srečanjem s Pompeom se je Salman po telefonu pogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki je Rijad pozval k podrobni in objektivni preiskavi, pa tudi s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, ki bo poslal strokovnjake za sodelovanje v savdski preiskavi napada. Tudi Združeni narodi bodo poslali svoje strokovnjake, so povedali diplomatski viri, poroča francoska tiskovna agencija AFP.