Odločitev je sicer sprejel odbor za odprti trg Feda (FOMC) po dvodnevnem zasedanju. Odbor pa odločitve ni sprejel enotno. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so rezu nasprotovali trije od desetih članov.

Tokratno znižanje ključne obrestne mere, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar, je drugo letošnje. Do prvega znižanja po 10 letih je namreč prišlo julija, ko so se v centralni banki odločili ravno tako za znižanje obrestne mere za 0,25 odstotne točke.

V Fed so ob tokratni odločitvi zapisali, da so podjetniške investicije in izvoz upadli, čeprav zasebna potrošnja krepko narašča. Medtem ko uradni predstavniki oblasti še vedno verjamejo, da bo gospodarstvo raslo in da se bo stopnja inflacija počasi začela zviševati, negotovosti glede tega ostajajo.

Predsednik Feda Jerom Powell, ki bo odločitev podrobneje predstavil še danes na novinarski konferenci, in drugi predstavniki centralne banke so že izpostavili, da negotovost v gospodarstvu povzroča predsednik Donald Trump s trgovinsko vojno s Kitajsko.

Vse večja negotovost na svetovnih trgih upočasnjuje gospodarsko rast v ZDA in zmanjšuje izvoz in investicije, je današnjo odločitev Feda pojasnil Powell. Fed je zato moral ukrepati, če želijo ohraniti konjunkturo in preprečiti, da bi ameriško gospodarstvo zdrsnilo v recesijo, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa na novinarski konferenci še pojasnil Powell.

Dodal je še, da bodo v Fedu še naprej pozorno spremljali gospodarske kazalce in sprejemali odmerjene ukrepe, da bi ohranjali stopnjo brezposelnosti na nizki ravni, stopnjo inflacije pa pod dvema odstotkoma.

Ameriški predsednik Donald Trump nad današnjo odločitvijo Feda ni navdušen. Že je komentiral, da je Fed obrestno mero znižal premalo. »Jay Powell in Fed sta se znova izneverila. Nobenega poguma, nobenega smisla, nobene vizije,« je na Twitterju zapisal Trump in dodal, da je bilo to slabo sporočilo.

Sam namreč že nekaj časa izvaja velik politični pritisk na Powella in Fed, ker da bi morali v ZDA obrestne mere znižati že zdavnaj, zdaj pa da bi zato moralo biti znižanje še bolj drastično. Le tako bi bile ZDA lahko konkurenčne z drugimi državami z nizkimi obrestnimi merami, je po poročanju AFP prepričan Trump.