V počastitev svetovnega dneva miru Športno in kulturno društvo Sela, ki je nedavno razburkalo slovensko javnost s postavitvijo Kipa svobode, ki močno spominja na najslavnejšega slovenskega zeta, ameriškega predsednika Trumpa, vabi to soboto na slovesno odprtje kipa.

Odprtje so zaradi strahu pred preveliko udeležbo enkrat že odpovedali, zdaj pa so precenili, da se je medijska evforija dovolj polegla, da obisk ne bo več tako množičen. »Težko je predvideti, vendar ocenjujemo, da se bo dogodka udeležilo od 50 do največ 300 obiskovalcev, kar je v okvirih organizacijske zmogljivosti našega društva,« je povedal predsednik društva Boštjan Pivec. Dodal je, da bodo poskrbeli tudi za parkirišče in sanitarije.

Usoda v rokah Kickstarterja

»Kip svobode bo na Selih pri Kamniku svoja usta odprl ob 17. uri, proizvajal pa bo pivo svobode in klobase miru. Odprtje bo pospremljeno z bogatim kulturnim programom in številnimi govorniki. Vrhunec prireditve bo začetek kampanje na Kickstarterju, s katerim nameravamo zbrati sredstva za rešitev slovenskega Kipa svobode,« so člani kluba zapisali v vabilo in dodali, da se bo prireditev končala s tradicionalno slovensko veselico, ki bo trajala vse do jutranjih ur.

Nadaljnja usoda kipa, ki prek tuhinjskih gričev zre v sevniški kip Melanie, bo v rokah svetovne kampanje na Kickstarterju oziroma zbranih sredstev, ki jih bo navrgla. »Naš kip stoji na zasebnem zemljišču. Ker pa se mu na njem čas izteče že 30. oktobra, bi ga morda lahko ob uspešni kampanji preselili v neposredno bližino, kjer bi lahko potrebno zemljišče odkupili,« načrtujejo v društvu.

Na svoji zemlji

»Tako bi kip lahko na svoji zemlji še dolgo opominjal ali radostil obiskovalce,« so optimistični člani kluba. »Zato na odprtju še ne bo ekskluzivnega piva svobode, bo pa pivo odličnega kamniškega pivovarja, s katerim imamo dogovor, da bo zvaril posebno pivo, če bomo zbrali dovolj sredstev. Klobase, servirane v štručkah (hot dog), bodo prvovrstne. Cepivo proti populizmu – pivo in klobase – namreč mora biti prvovrstno, če želimo, da učinkuje,« ne zmanjka pojasnil članom društva, kjer pa še ne želijo izdati, kdo vse bo sodeloval v kulturnem programu. Lahko pa povedo, pravijo, da so se vsi kulturniki in govorniki odpovedali honorarju, saj je ideja, da se mora tudi umetnost odzvati na nevarnost populizma, vsem blizu.

»Uradna politika se od kipa distancira, ker ga žal preveč enači z nekim norim populistom, obenem pa zanemarja njegovo sporočilnost, ki je še kako aktualna zdaj in bo v bližnji prihodnosti. Kip ni spomenik nekomu, ampak je opomnik na nevarnost populizma. Če pa nekateri v njem vidijo le Trumpa, je to stvar njihove interpretacije in dojemanja svetovne politike. Konec koncev imajo tudi oni prav. Trump je namreč poosebitev popolne svobode, saj je dokazal, da lahko dela in govori, kar mu pade na pamet, in za to ne bo nikdar odgovoren,« meni Boštjan Pivec.

K sodelovanju so povabili tudi osrednji kamniški zavod za turizem, šport in kulturo in jim ponudili priložnost, da tam brezplačno organizirajo prireditev Okusi Kamnika. Odgovora še niso prejeli. Nam pa so na zavodu zaupali, da se direktor prireditve ne bo mogel udeležiti zaradi drugih obveznosti, ter dodali, da niso gostinski ponudnik in sami ne morejo ponuditi Okusov Kamnika. So pa zgodbo že izkoristili pri digitalni promociji, so še povedali.