Svetovno prvenstvo v atletiki se bo začelo prihodnji petek v Dohi, na njem pa bo nastopilo sedem slovenskih atletinj in noben atlet. Takega odstopanja v generacijah po spolu doslej v slovenski atletiki še ni bilo. Slovenijo bodo v Katarju zastopale Tina Šutej v skoku s palico, Martina Ratej (obe Kladivar) v metu kopja, Maruša Mišmaš v teku na 3000 m zapreke in Maja Mihalinec (obe Mass) v teku 200 metrov, ki so izpolnile normo, po doseženih rezultatih pa bodo nastopile še Anita Horvat (Velenje) na 400 m, Barbara Špiler (Brežice) v metu kladiva, Maruša Černjul (Kladivar) v skoku v višino ter Maja Mihalinec na 100 m in Maruša Mišmaš na 1500 m.

Že pred prvenstvom je jasno, da se bo Slovenija iz Katarja vrnila s kolajno. V soboto, 28. septembra, jo bo namreč prejela skakalka troskoka Marija Šestak, in sicer za dosežek iz leta 2007, ko je v Osaki z dosežkom 14,72 m zasedla peto mesto. Spomnimo, da je bila na omenjenem prvenstvu na Japonskem, kjer je Primož Kozmus dosegel svojo prvo kolajno na velikem tekmovanju, v troskoku tretja Chrysopiyi Devetzi. Ko je Grkinja padla na dopingu, so naknadno podelili kolajno Ani Pjatih. Pred leti so zaradi uporabe anaboličnih steroidov ujeli še Rusinjo, tako da bo bronasto kolajno po dvanajstih letih prejela Marija Šestak. »Borite se do konca. Morda boste naknadno prejele kolajno,« je atletinje na včerajšnji predstavitvi ogovorila Marija Šestak.

Najboljšo pripravljenost v sezoni med slovenskimi atletinjami kaže Tina Šutej. Skakalka ob palici je odlično formo potrdila prejšnji konec tedna na ekipnem državnem prvenstvu, kjer je s preskočenimi 473 cm izboljšala državni rekord in se na svetovni lestvici prebila med najboljšo deseterico v tehnično najzahtevnejši disciplini. Največ izkušenj z velikih tekmovanj ima metalka kopja Martina Ratej. Velike obete je imela na začetku sezone Maruša Mišmaš, a jo je ustavila poškodba, po kateri se še ni pobrala. »Za slovensko atletiko je odlična sezona velikih tekmovanj, saj so se naši predstavniki vrnili s kolajno s prvenstev do 20 in 23 let. Naša želja v Dohi je, da se uvrstimo v en finale ali dva in si priborimo en polfinale,« napoveduje vodja slovenske stroke Vladimir Kevo. Reprezentanco bo vodil Črtomir Špacapan.

Veliko je bilo v slovenski atletiki v zadnjih dneh govora okrog Luke Janežiča, ki si ni zagotovil mesta med najboljšimi tekači na en stadionski krog. Janežič je normo na 400 m zgrešil za 19 stotink, pri podeljevanju startnih mest pa je imel tudi nekaj smole, saj je Svetovna atletska organizacija v njegovi disciplini podelila povabilo številnim atletom, ki prihajajo iz držav brez udeleženca na igrah.