Na osnovni šoli Preska v občini Medvode se srečujejo s prostorsko stisko. Ta je tako velika, da sta dva oddelka četrtega razreda šolsko leto začela v sosednjem pastoralnem domu. S tem se nekateri starši niso strinjali, vendar druge rešitve trenutno ni. Prav tako občini iz rok vse bolj polzijo načrti, da bi do leta 2022 zgradili novo šolo. Ni namreč znano, kako bodo dobili sredstva za okrog 15 milijonov vredno investicijo.

Učenci četrtega razreda bodo glede na besede župana Nejca Smoleta k pouku v pastoralni dom hodili vsaj do novembrskih počitnic, ko namerava vodstvo šole ob pomoči nekaterih staršev arhitektov večnamenski prostor pregraditi tako, da bosta iz njega nastali dve učilnici. Toda ta rešitev bo le začasna, že prihodnje leto pa bodo imeli na šoli en oddelek več kot letos. Zato namerava občina kupiti tako imenovane modularne enote oziroma kontejnerje, v katerih bo potekal pouk dveh razredov do gradnje nove šole, kar naj bi občino stalo nekaj sto tisoč evrov.

Investicija visi na nitki

Težav nimajo le s premajhnim številom učilnic, ampak so pretesni tudi kuhinja in jedilnica ter prostori za izvajanje pouka športne vzgoje. »Poleg prostorske stiske na obstoječi šoli bi bila ta potrebna tudi celovite statične sanacije, saj objekt ne zadošča trenutnim standardom potresne varnosti. Objekt je potreben energetske sanacije, hkrati pa na obstoječi lokaciji ni možnosti za potrebno širitev,« pravijo na občini.

Po besedah ravnatelja šole Primoža Jurmana, ki sicer pravi, da sta učilnici v pastoralnem domu primerni za pouk, imajo v tem šolskem letu 21 oddelkov in 463 učencev. »To so številke, ki jih šolski prostor matične šole ne prenese več, torej je meja nekje pod tem,« pravi in dodaja, da je v jedilnici skupaj s prizidkom na voljo le 78 mest za kosilo ter da učitelji nimajo svojih kabinetov, nekateri niti učilnic, učenci pa imajo garderobne omarice na hodnikih.

Kot kaže, bodo težave odpravljene šele, ko bo zgrajena nova šola, ki so jo lani umestili v občinski prostorski načrt, pred kratkim pa so na arhitekturnem natečaju med 17 prijavami izbrali najboljšo rešitev, ki jo bodo javno predstavili konec septembra ali na začetku oktobra. Toda projekt visi na nitki. Občina sama namreč ne zmore zagotoviti 15 milijonov evrov, kolikor približno znaša njen ves letni proračun. Kot pravi Smole, bodo sami zmožni prispevati polovico investicije, pa še to le, če jim uspe prodati nove industrijske cone Jeprca, Preska in Vaše, ki so predvidene z občinskim prostorskim načrtom, in zemljišča na lokaciji, kjer zdaj deluje osnovna šola Preska.

Le pet milijonov za gradnjo šol in vrtcev

Župan pravi, da evropskih sredstev za ta namen trenutno ni na voljo, a so si obetali izdatno sofinanciranje države. Če bi ga dobili, bi prihodnje leto začeli gradnjo šole, vendar je zdaj že jasno, da se jim ta želja ne bo izpolnila, kajti na razpisu ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ne bo na voljo dovolj sredstev. »Ministrstvo od leta 2011 naprej ni objavilo razpisa za sofinanciranje investicij v šolski in predšolski prostor. Na zadnjem sestanku avgusta letos, kjer smo jim predstavili problematiko OŠ Preska, so obljubili, da bodo razpis objavili v letu 2020, a bodo sredstva izjemno omejena,« pravijo na občini.

Minister Jernej Pikalo je pred dnevi na sestanku s Skupnostjo občin Slovenije povedal, da bo na razpisu na razpolago pet milijonov evrov za vso Slovenijo. Medvoška občina lahko iz te vreče računa le na nekaj sto tisoč, morda pol milijona evrov, za začetek gradnje pa bi potrebovali precej več denarja, zato se Smoletu niti ne zdi smotrno prijavljati na razpis. Namerava pa v okviru občin ljubljanske urbane regije (LUR) skupaj s še nekaterimi drugimi župani na ministrstvo apelirati, naj zagotovi sistemsko financiranje tega področja. Težave s pretesnimi šolami imajo namreč še marsikje drugje, na primer v Logatcu in na Škofljici.