Zavedam se, da vodenje države še zdaleč ni enostavno. »Leto zamujenih priložnosti« je všečen izraz, namenjen naivnim volilcem. Poslanci SDS radi govorijo o »bombončkih«, ki jih menda aktualna vlada deli med ljudi. Hm, kako kratek in zamegljen spomin imajo v SDS. So morda pozabili, da so te »bombončke« vzeli prav oni, pod vlado predsednika Janeza Janše z zakonom o uravnoteženju javnih financ leta 2012? Zdaj se nam ti počasi vračajo. Tudi strahovi stranke SDS glede predsedovanja Slovenije EU s strani sedanje vladne garniture so popolnoma odveč. Komentarji simpatizerjev te stranke na raznih oddajah so pod vsako ravnjo. Videti je samo eno veliko zavist.

Poleg besede priložnost je izjemno pomembna tudi beseda možnost. Ali je imela Šarčeva vlada možnost v enem letu narediti vse tisto, kar prej ni bilo storjeno desetletja? Nisem jasnovidec, niti odvetnik aktualne vlade. Verjetno ne. Tudi na zadnjih parlamentarnih volitvah so imeli poslanci SDS vse možnosti, da bi sestavili vlado. Prišel je trenutek resnice, ni se jim izšlo in v teh dneh mineva leto dni od te zamujene priložnosti. Spomnimo se besed prejšnjega predsednika SLS Marka Zidanška. Za vlado Mira Cerarja je neprestano govoril, da so to leta izgubljenih priložnosti. Tudi Marko Zidanšek je imel priložnost popeljati pokojno SLS v DZ, vendar ni izkoristil priložnosti. Imel pa je možnost.

Trenutno je »na tapeti« odpisani dolg Jankovićevim. Nihče pa ne predlaga in ne ukrepa proti nenormalno visokim plačam in enormno visokim odpravninam direktorjev javnih zavodov in raznih skladov. Ne levi, ne desni in ne sredinski. Davkoplačevalci smo poleg tega žrtve tudi raznih svetovanj, pisanja nekih študij, analiz in pogodb, ki gredo v desettisoče evrov. Pa nobenega rezultata. Na tem področju nista ničesar naredili ne koalicija in ne opozicija. Čakamo na odziv KPK.

Generalni sekretar stranke LMŠ in eden od svetovalcev predsednika vlade Brane Kralj je verjetno že stokrat preklel trenutek, ko je klical neko vsaj meni do takrat neznano osebo, da bi posredoval za službo nekega vidnega funkcionarja v podjetju Uradni list. Kakšen vik in krik je pri tem nastal. Brez dlake na jeziku, to so delali, delajo in bodo delali ves čas levi in desni. Brez izjeme in brez sramu. Tudi svojim najbližjim pomagajo tisti, ki so na pomembnih položajih, zaposliti svojce v podjetja z velikim denarnim pritokom, v energetiki, zavarovalnicah, bankah, upravnih enotah, občinah, skladih, inštitutih, ministrstvih, skratka tam, kjer sta zagotovljeni redna dobra plača in zanesljiva služba. Noben politik ne posreduje za zaposlitev svojih otrok in sorodnikov v tekstilni industriji, tovarni obutve ali ivernih plošč, kmetijski zadrugi in podobnih podjetjih. Tako je in tako bo. Pa če se v KPK postavijo na glavo. Korupciji, ki je še vedno prisotna, pa tako ali tako niso dorasli.

Srečko Križanec, Štore