Ameriški predsednik ni potreboval veliko časa, da je našel naslednjega svetovalca za nacionalno varnost, potem ko je prejšnji teden odslovil Johna Boltona. Danes je sporočil, da bo na položaj imenoval Roberta C. O'Briena, ki je trenutno na zunanjem ministrstvu na položaju posebnega predsednikovega odposlanca za vprašanja talcev. Za imenovanje ni potrebna potrditev v senatu.

O'Brien je bil v javnosti zadnje čase opazen na Švedskem, kjer je skušal doseči izpustitev aretiranega ameriškega raperja ASAP Rockyja, ki je bil udeležen v pretepu. O'Brien, sicer pravnik, je služil tudi v vladi Georgea Busha mlajšega kot predstavnik ZDA v generalni skupščini OZN in kot sopredsedujoči partnerstvu za pravosodno reformo v Afganistanu.

Wall Street Journal je poročal, da se je s Trumpom sestal prejšnji teden in da sta govorila o možnosti, da prevzame položaj, kjer ga takoj čaka vrsta velikih izzivov na čelu z Iranom, pa tudi Afganistanom, ki ga dobro pozna in ki naj bi bil tema, zaradi katere se je Trump dokončno ločil od Boltona. Pred Boltonom sta položaj Trumpovega svetovalca za nacionalno varnost zasedala general H. R. McMaster in za kratek čas general Michael Flynn.