Nizozemski premier Mark Rutte, ki vodi krhko koalicijo, je podprl predlog sprememb zakona o obdavčitvi dobičkov podjetij, ki je prvotno prišel iz vrst opozicije in zelenih strank. Spremenjen način obdavčitve je že del vladnega predloga proračuna za leto 2020, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vlada s predlogom sprememb zakona posebej naslavlja pravila, ki zdaj multinacionalkam omogočajo, da zaradi izgub, ki jih ustvarijo v drugih državah, na Nizozemskem, četudi imajo tam dobiček, ne plačajo praktično nobenega davka na dobiček.

Po novem bo obdobje, ko bo dovoljena takšna kompenzacija, omejeno na tri leta.

Nizozemska formalno ni na črni listi davčnih oaz EU, a kraljestvo kljub temu velja za davčni raj za mednarodne koncerne, kot so proizvajalec elektronike Philips, proizvajalec industrijskih premazov Akzonobel in energetski velikan Royal Dutch Shell.

Ti koncerni izkoriščajo trenutno ureditev, tako da izgube, ki jih ustvarijo v drugih državah, kompenzirajo z dobičkom, vknjiženim na Nizozemskem.

Shell denimo na Nizozemskem ustvari milijardo evrov dobička letno, pa v proračun te države kljub temu ne prispeva sredstev z naslova davka na dobiček. Po novem naj bi ga od leta 2021 dalje po izračunih nizozemskih medijev čakalo plačilo 250 milijonov evrov davka na dobiček letno.