Ameriško pravosodno ministrstvo je vložilo tožbo proti žvižgaču Edwardu Snowdnu in zahteva zaplembo vseh prihodkov od njegove knjige Stalen zapis, ki je izšla ta teden. ZDA trdijo, da bi knjigo moral dati v predpregled obveščevalnim službam in da je kršil sporazum o varovanju tajnih podatkov, ki ga je podpisal, ko je kot pogodbenik začel delati za Nacionalno varnostno agencijo (NSA).

V knjigi Snowden, ki je leta 2013 razkril tajne programe NSA za nadzor komunikacij vseh, tudi običajnih državljanov, razlaga svojo osebno zgodbo. Med drugim navaja, da je začel o obstoju takšnih programov sumiti pred desetimi leti, ko se je med pripravo predavanja o kitajskih obveščevalnih službah zavedel neverjetne razvitosti njihovega sistema nadzora nad zasebnimi komunikacijami. »Razvitost in predrznost sistema sta name naredili tak vtis, da sem skoraj pozabil biti osupel nad totalitarističnim nadzorom,« je zapisal. Nato pa se mu je zazdelo, da ZDA o kitajskih programih vedo preveč, kar je porodilo občutek, da »gledam v ogledalo in vidim odsev Amerike«.

Snowden je dal ob izidu knjige več intervjujev, v katerih je med drugim dejal, da si želi azil v Evropi, denimo v Franciji ali Nemčiji, da pa so ameriške oblasti te poskuse preprečevale s političnimi pritiski na najvišji ravni že v času Obamove vlade. Njegov končni cilj je vrnitev v ZDA, pravi, a le, če bi bil deležen poštenega sojenja. To zanj pomeni, da porota ne bi presojala le o tem, ali je kršil zakon, ampak ali je ravnal prav. Sam namreč trdi, da je ravnal za zaščito ameriške ustave, kar je tudi obljubil med prisego ob vstopu v vohunski svet.

ZDA trdijo, da je s svojim ravnanjem škodoval državni varnosti in ogrozil človeška življenja.

Snowden od leta 2013 živi v Rusiji, po lastnih besedah v bistvu mimo svoje volje. Na poti iz Hongkonga, kjer je podatke o ameriških obveščevalnih programih predal novinarjem, v Latinsko Ameriko je obtičal v Moskvi, saj so mu ravno med prestopanjem na tamkajšnjem letališču ZDA preklicale potni list. V intervjujih trdi, da ni nikoli sodeloval z ruskimi oblastmi, da je kritik pomanjkljivosti ruske demokracije in da se v Moskvi večinoma suka v angleško govorečih krogih, se pa po mestu normalno giblje.