New York je z novim zakonom tudi povišal najnižjo dovoljeno starost za kajenje ali nakup navadnih ali elektronskih cigaret na 21 let. Newyorška prepoved za zdaj velja le za 90 dni in se lahko podaljša, zaradi česar je Cuomo napovedal prizadevanja za potrditev ustreznega zakona, ki bi uvedel trajno prepoved. To na zvezni ravni predlaga tudi predsednik ZDA Donald Trump.

Za podobno potezo kot New York naj bi se kmalu odločile tudi druge zvezne države ZDA.

Podatki državnega ministrstva za zdravje kažejo, da kar 27 srednješolcev v državi kadi elektronske cigarete. Delež srednješolskih kadilcev elektronskih cigaret je od leta 2014 do lani narasel z 10,5 na 27 odstotkov. Guverner Cuomo se je za prepoved odločil po novicah in preiskavah obolenj ter smrti zaradi kajenja elektronskih cigaret po ZDA.

»Ne vemo, kakšne so prave zdravstvene posledice teh naprav,« je dejal Cuomo in se odločil za preventivo. Posebej je kritiziral podjetja, ki proizvajajo elektronske cigarete z okusi, ki so všeč mladim, kot je na primer žvečilni gumi in podobno.

Trgovine s tovrstnimi proizvodi so sicer že napovedale tožbe, saj se pred prepovedjo z njimi ni nihče posvetoval, poleg tega pa naj ne bi bilo neovrgljivih znanstvenih dokazov, da so ti proizvodi škodljivi zdravju.