Uradni del obiska bo potekal v Bernu, kjer se bo Pahor danes najprej srečal s predsednico parlamenta Marino Corabbio Gusceti, ki je bila maja letos na uradnem obisku v Sloveniji. V četrtek bo predsednika republike sprejel gostitelj, švicarski predsednik in finančni minister Maurer.

Poudarki pogovorov naj bi bili namenjeni regionalnim vsebinam, podnebnim spremembam, ekologiji ter znanosti in raziskavam. Sogovorniki bodo izmenjali stališča o aktualnih vprašanjih s področja mednarodne politike, vključno z razmerami na Zahodnem Balkanu. Med temami pogovorov bodo tudi aktualne evropske teme. Švica ni članica Evropske unije, je pa njena partnerica.

Gre za prvi obisk Pahorja v Švici, je pa septembra 2015 na obisku v Ljubljani predsednik republike gostil takratno švicarsko predsednico Simonetto Sommarugo. Kot navajajo v uradu predsednika, obisk pomeni nadaljevanje političnega dialoga na najvišji ravni in potrjuje obojestranski interes za poglobitev sodelovanja in prijateljskih odnosov.

Gospodarsko sodelovanje med državama, zlasti blagovna menjava, se od leta 2013 izjemno krepi. Lani je glede na podatke na portalu Izvozno okno blagovna menjava znašala 1,48 milijarde evrov, kar je skoraj 50-odstotna rast v primerjavi s predhodnim letom. V letošnjem letu je v obdobju med januarjem in junijem blagovna menjava že presegla dve milijardi evrov.

V četrtek bo Pahor v Zürichu tudi nagovoril udeležence slovensko-švicarske poslovne konference, naslovljene Slovenija dežela nišnih poslovnih prvakov. Kot navaja Klub slovenskih podjetnikov (SBC), je namen konference krepitev sodelovanja slovenskih podjetij s podjetji iz Švice. Švicarskim poslovnim partnerjem naj bi se predstavili najboljši slovenski podjetniki.