Čeprav je bilo včeraj na prvih tekmah nove sezone nogometne lige prvakov kar nekaj zanimivih obračunov, je soj žarometov ukradel najstnik. Norveški najstnik. Erling Haaland.

Napadalec avstrijskega Salzburga je namreč na obračunu proti Gentu že v prvem polčasu zabil tri gole in tako z 19 leti in 58 dnevi postal tretji najmlajši nogometaš po Špancu Raulu (18 let in 113 dni – 1995) in Angležu Waynu Rooneyju (18 let in 340 dni – 2004), ki mu je uspelo doseči hat-trick. Ob tem sta mlademu Norvežanu uspela še dva mejnika. Po Andreasu Möllerju (1995) in Eliaquimu Mangali (2009) je postal tretji nogometaš, ki je v ligi prvakov zabil gol v uvodnih dveh minutah tekme na debitantskem nastopu, in prvi najstnik po Rooneyju, ki je na debiju v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju dosegel več kot en gol. Anglež je že omenjenega leta 2004 v majici Manchestra Uniteda trikrat zatresel mrežo proti Fenerbahčeju. Salzburg je sicer povsem razbil belgijskega nasprotnika. Končni izid je bil namreč kar 6:2.

Še en debitant v ligi prvakov se je včeraj vpisal med strelce. Peter Olayinka je v 63. minuti Slavio Prago na San Siru proti Interju slovenskega vratarja Samirja Handanovića popeljal v presenetljivo vodstvo. S tem je postal prvi Nigerijec po Yakubu Ayegbeniju leta 2001, ki je zadel v prvem nastopu v ligi prvakov. Kazalo je, da bo češko moštvo iz Milana odneslo vse tri točke, a je v 92. minuti to preprečil Nicolo Barella, ki je zadel potem, ko je Stefano Sensi s prostega strela stresel prečko.

Aktualni evropski klubski prvak Liverpool je drugo leto zapored klonil v Neaplju. Nogometaši trenerja Jürgna Kloppa so izgubili z 0:2, potem ko je bilo lani 0:1. Krvnika angleškega moštva sta bila Dries Mertens v 82. minuti, ki je zadel z najstrožje kazni, potem ko je v kazenskem prostoru Joseja Callejona zrušil Andrew Robertson, in Fernando Llorente v 92. minuti. Liverpool je tako končal tradicijo zmagovalcev lige prvakov, ki na prvi tekmi skupinskega dela sledečo sezono niso izgubili vse od sezone 1994/95. Takrat je italijanski Milan klonil proti Ajaxu.

Veliko sreče v Dortmundu je imela Barcelona. Domača Borussia je bila podjetnejša in imela v 57. minuti imenitno priložnost, da povede, a je strel Marca Reusa z enajstih metrov ubranil Marc-Andre ter Stegen. Reus se je sicer s ter Stegnom že v prvem polčasu znašel v situaciji ena na ena, a mu ni uspelo zatresti mreže Kataloncev. Nemškemu vratarju pa je v drugem polčasu na pomoč priskočila še prečka, ki jo je stresel Julian Brandt.

Razočaral je Chelsea, ki v lanski sezoni v evropski ligi na poti do naslova prvaka ni klonil niti enkrat, tokrat pa je moral pred domačimi navijači priznati premoč Valencii.