Policija trdi, da se Duhaček ni odzval povabilu na pogovor na policijo in so ga morali prijeti na podlagi ovadb zaradi omalovaževanja policije ter žaljenja moralnih občutkov državljanov na twitterju. Sodeč po številnih odzivih v javnosti je policija brez potrebe uporabila silo, da bi ustrahovala novinarja, kar bolj sodi v nedemokratične režime kot državo, ki se pripravlja na predsedovanje Svetu EU. Duhaček ne izključuje možnosti, da so v ozadju njegovi novinarski prispevki, v katerih je ostro kritiziral hrvaško vlado in premierja Andreja Plenkovića.

Policiji naj bi se Duhaček zameril že lani, ko je v svoj tvit ob opisu domnevnega policijskega nasilja v Zadru zapisal okrajšavo ACAB (All cops are bastards, Vsi policisti so barabe). Poleg ovadbe zaradi žaljenja policije so Duhačka ovadili tudi zaradi žaljenja moralnih občutkov državljanov, ker je pred nekaj tedni prav tako na twitterju objavil satirično in dokaj vulgarno prepesnitev znane hrvaške domoljubne pesmi Vilo Velebita, ki jo je naslovil Govna Velebita. Za to se je odločil, potem ko so hrvaški mediji poročali o vse večji onesnaženosti hrvaške obale Jadranskega morja in tudi Plitviških jezer s fekalijami, pristojno hrvaško ministrstvo pa je novinarju odgovorilo, da bodo problem uredili v prihodnjih štirih letih.

»Priznaj ali pa greš v zapor«

Duhaček pravi, da je minulo soboto po vrnitvi iz BiH, kjer začasno živi, od hrvaških policistov na meji pri Županji uradno izvedel, da proti njemu poteka preiskava in da se mora v ponedeljek zglasiti na policiji. Ker je takrat nameraval na službeno pot, se je že v nedeljo oglasil na policiji v Zagrebu in pojasnil, da se ne bo mogel odzvati na vabilo. Po njegovih besedah so se policisti strinjali, da na policijo pride čez nekaj dni, ko se vrne s službene poti. Kljub temu so ga naslednji dan prijeli na letališču. Ponj so prišli pripadniki policije za organizirani kriminal, potem ko je na prvem povabilu pisalo, naj se zglasi na policijskem oddelku za terorizem, čeprav so ga ovadili sodniku za prekrške. Kot je dodal v pogovoru za regionalno televizijo N1, hrvaški represivni aparat veliko bolj izvaja represijo nad punkerji, ki nosijo majice z napisom ACAB, kot se ukvarja s problemom ustaštva.

Odpeljali so ga na eno od zagrebških policijskih postaj in ga za nekaj ur zaprli v celico. Kot je povedal, ga je v celici poleg policistov obiskal tudi sodnik za prekrške Krešimir Ožanić, ki naj bi mu rekel, naj prizna kršitev zakona ali pa bo končal v 30-dnevnem priporu. Ko so ga čez nekaj ur odpeljali na sodišče za prekrške, mu je Ožanić prisodil 100 evrov kazni zaradi omalovaževanja policije, kazen za žalitev občutkov državljanov pa naj bi bila znana jutri. Medtem je predsednica zagrebškega občinskega sodišča za prekrške zahtevala nujno zaslišanje sodnika Ožanića zaradi Duhačkovih navedb, da je kršil sodniški kodeks.

Ostre obsodbe

Prijetje Duhačka so ostro obsodili mnogi hrvaški politiki sredinskih in levosredinskih parlamentarnih strank pa tudi različne nevladne organizacije in hrvaško novinarsko društvo. Soglašajo, da gre za ustrahovanje novinarjev. Več opozicijskih politikov je ocenilo, da institucije države opravljajo svoje delo, ko novinar napiše tvit, ki jim ni všeč, niti približno pa niso tako učinkovite, ko gre za družinsko nasilje, grožnje javnim osebam, sovražni govor ali ko javni uradniki odtujijo milijone.

Na twitterju se je oglasila tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar - Kitarović, ki je zapisala, da demokracija pomeni svobodo govora in odgovornost za povedano besedo. S tvitom se je odzvala tudi komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović, ki je soglašala, da prijetje in kaznovanje hrvaškega novinarja jasno kaže na ustrahovanje medijev. Od hrvaških oblasti je zahtevala, naj zaščitijo medijsko svobodo in se izogibajo pritiskom na novinarje. Mednarodne novinarske organizacije že nekaj let opozarjajo, da na Hrvaškem kršijo medijsko svobodo ter na različne načine pritiskajo na novinarje, saj na hrvaških sodiščih poteka približno 1100 postopkov proti medijem in novinarjem.