»Aktivnosti v povezavi z organizacijo potekajo praktično ves dan, sploh po prihodu delegacije Evropske odbojkarske zveze (CEV). Veliko je sestankov, medijskih konferenc, srečanj z delegacijami reprezentanc. Ves čas se nekaj dogaja,« svoj delovnik v času evropskega prvenstva opiše Gregor Humerca. Generalni direktor Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) je eden ključnih mož, da šampionat v Ljubljani poteka brez zapletov in da se reprezentance lahko osredotočijo izključno na predstave na igrišču.

Pravi, da so odzivi za zdaj izrazito pozitivni, razloge za to pa vidi v skrbnem načrtovanju in izkušnjah, ki so jih pri OZS pridobili z organizacijo tekmovanj v preteklosti. Izpostavi gostovanje svetovnega prvenstva odbojkaric do 23 let pred dvema letoma. »Največja razlika v primerjavi s svetovnim prvenstvom je v številu osebja. Samo prostovoljcev je okoli 60, še nekaj pa jih čaka v pripravljenosti. Drugega osebja in vodij področij je približno 50, televizijska ekipa šteje več kot sto ljudi, še okoli 60 pa je varnostnikov na tekmah,« pojasni Humerca.

Da lahko slovenski odbojkarski navdušenci v živo spremljajo predstave najboljših evropskih reprezentanc, je Slovenija CEV odštela 375.000 evrov kotizacije, glavni delež pa je pokrila država. Čeprav znesek ni zanemarljiv, je občutno nižji od 6,5 milijona evrov, kolikor je Slovence stalo gostovanje domačega evropskega prvenstva v košarki pred šestimi leti. »Skupna kotizacija je znašala 1,5 milijona evrov. Ko smo oddajali kandidaturo, smo s preostalimi soorganizatorkami podpisali medsebojno pogodbo. Zelo hitro smo se dogovorili, kdo bo kaj organiziral. Nizozemska in Belgija sta odšteli okoli 14 odstotkov kotizacije, mi, ki poleg osmine in četrtfinala gostimo tudi polfinale, 25 odstotkov, preostal delež pa je pokrila Francija, saj organizira finale in tekmo za tretje mesto,« razkrije nekdanji odbojkar. Ob tem doda, da bo stroškov za dober milijon evrov, vendar se prireditelji nadejajo pozitivnega finančnega učinka.

Kolikšen bo dobiček, Humerca težko predvidi, saj največji del prihodkov predstavlja prodaja vstopnic, ta pa je odvisna zlasti od uspešnih nastopov domače odbojkarske vrste na turnirju. Tej za zdaj kaže dobro in je po štirih tekmah še neporažena. Če bodo slovenski odbojkarji nadaljevali v tem slogu, jim tako medalja kot tudi denarna nagrada ne uideta. To bo CEV podelil štirim najboljšim reprezentancam, denarni sklad pa znaša 400.000 evrov. »Prepričani smo, da je doseg slovenske reprezentance lahko zelo visok. Delamo načrtno, postopoma in brez evforije. Pripravljeni smo tudi na polne Stožice in verjamem, da bo v izločilnih bojih dvorana polna,« še pravi Humerca. Želja se mu je uresničila predčasno, saj so navijači vstopnice razgrabili že za jutrišnjo zadnjo tekmo predtekmovalnega dela proti Rusiji.