Komisija je avgusta 2016 ocenila, da je bil Apple na Irskem deležen nezakonitih davčnih ugodnosti v vrednosti do 13 milijard evrov, danes ponavljajo tuje tiskovne agencije.

V okviru preiskave, ki jo je sprožila junija 2014, je namreč ugotovila, da sta dve davčni stališči (v angleščini tax ruling) Irske, izdani Applu, znatno in umetno znižali davke, ki jih je podjetje plačalo v tej državi, kjer je sicer sedež Appla v Evropi.

Hčerinski družbi Appla na Irskem, Apple Sales International in Apple Operations Europe, sta skoraj celoten dobiček iz prodaje notranje dodelili glavnemu sedežu, ki pa je po oceni komisije obstajal le na papirju in ni mogel ustvariti takšnih dobičkov. Apple sicer že vrsto let del svojega globalnega poslovanja opravlja prek hčerinskih podjetij na Irskem.

Selektivna davčna obravnava je Applu omogočila, da je za dobičke, ki jih je ustvaril v Evropi, leta 2003 plačal davek od dohodkov pravnih oseb po enoodstotni stopnji, ta stopnja pa se je leta 2014 znižala na vsega 0,005 odstotka.

To je na podlagi pravil EU o državni pomoči nezakonito, ker je Applu omogočilo, da je plačal znatno nižje davke kot druga podjetja, je ocenil Bruselj. Skladno s tem je odločil, da mora Irska za obdobje med leti 2003 in 2014 izterjati nedovoljeno pomoč z obrestmi vred, kar je naneslo 14,3 milijarde evrov.

Apple bi moral denar poplačati do januarja

Apple bi moral Dublinu ta znesek poplačati do januarja 2017, denar je rezerviran in čaka na odločitev Sodišča EU.

Generalni direktor Appla Tim Cook je odločitev Evropske komisije takoj označil za »totalno politično sranje«, tehnološki velikan pa se je kmalu zatem pritožil na Sodišče EU.

Applov odvetnik Beard je danes na sodišču izpostavil, da so zaključki komisije »napačni«.

Tudi ameriške oblasti vztrajajo, da odločitev Evropske komisije predstavlja pomembno kršenje mednarodnih davčnih zakonov.

Na Sodišče EU se je sicer pritožila tudi Irska. Irski finančni minister Michael Noonan je leta 2016 opozoril, da je bil ugled njihove države z odločitvijo komisije nepravično oblaten.

»Odločitev komisije preprosto ignorira irske zakone,« pa je danes na sodišču dejal predstavnik irske države Maurice Collins.

Zaslišanja bodo trajala dva dni, do njih pa prihaja prav v času napetih trgovinskih odnosov med EU in ZDA. Ameriški predsednik Donald Trump Evropo obtožuje gonje proti ameriškim tehnološkim podjetjem.

Komisija je ob posebnih irskih davčnih obravnavah za Apple preiskovala podobne prakse za ameriško verigo kavarn Starbucks in italijanskega proizvajalca avtomobilov Fiat Chrysler. Leta 2015 je odločila, da morata Starbucks in Fiat Nizozemski in Luksemburgu skupaj plačati 30 milijonov evrov neplačanih davkov. O tem primeru bo Sodišče EU razsodilo 24. septembra, razsodba pa bi lahko nakazala tudi epilog sodnega spopada med Applom in Brusljem.