Potem ko je vlada glede na zadnje napovedi Umarja o zmanjšanju gospodarske rasti pohitela z zahtevo za prilagoditev oz. zmanjšanje proračunskih odhodkov, so v sindikatu opozorili, da je bila večina ukrepov po varčevalnem zakonu odpravljena, le upokojenci so še vedno deležni varčevalnih ukrepov.

Kot so zapisali v pismu, pod katerega je podpisana predsednica sindikata Francka Ćetković, so prav upokojenci veliko prispevali k varčevanju države, saj so se njihove pokojnine zniževale ne le zaradi neusklajevanja, pač pa tudi zaradi zakonov in sistemskih ukrepov.

Sindikat upokojencev je že na junijskem srečanju v Brežicah zahteval, da se pokojnine uskladijo na raven, ki bi jo dosegle na podlagi zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, kar pomeni, da je treba opraviti še uskladitev za 7,2 odstotka. Predlagali so, da polovico uskladitve opravijo novembra letos, drugo polovico pa do junija naslednje leto.

Kot so dodali, se tem zahtevam v zadnjem mesecu pridružujejo tudi mnogi upokojenci, ki niso njihovi člani, civilne iniciative s podpisovanjem peticij, vedno več je jeznih pisem upokojencev v medijih, ki pozivajo k radikalnejšim ukrepom. Kljub temu doslej od ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pravih odgovorov na zahteve niso prejeli.

Sindikat: Marsikateri upokojenec nima za nujno potrebne izdatke

Sindikat ne sprejema pojasnil, da je njihove zahteve treba presojati z vidika javnofinančne vzdržnosti pokojninskega sistema in spoštovati fiskalna pravila, ki določajo obseg izdatkov, saj to pomeni varčevanje na plečih upokojencev, med katerimi jih ima večina sramotno nizke pokojnine, marsikdo pa ne zmore poravnavati tekočih stroškov in nima za nujno potrebne izdatke življenjskih potrebščin.

Poslance zato v sindikatu upokojencev sprašujejo, če je pošteno, da upokojencem država ne zagotovi izredne uskladitve, s katero bi vsaj delno nadomestili negativne učinke interventne zakonodaje, ki je od leta 2010 vplivala na znižanje pokojnin. Od njih pričakujejo, da bodo pričeli uresničevanje predvolilnih obljub, zapisanih tudi v koalicijskem sporazumu.

Sindikat od poslancev pričakuje, da bodo v okviru proračunov našli potrebna sredstva za izpolnitev njihovih zahtev za izredno uskladitev pokojnin še v letošnjem letu in prvi polovici naslednjega leta ter za določitev letnega dodatka za leto 2020 v dveh zneskih, in sicer nižjega v višini 300 evrov in višjega 600 evrov.

O proračunu za naslednji dve leti ravno danes razpravljajo tudi socialni partnerji, združeni v Ekonomsko-socialnem svetu. Ta sicer še ni dokončno pripravljen, saj je vlada po objavi najnovejših gospodarskih napovedi proračunskim porabnikom naložila, naj nekoliko umirijo apetite. Kljub temu bo na voljo največ denarja doslej.

Zgornja meja skupnih dovoljenih odhodkov proračuna je v letu 2020 določena pri 10,450 milijarde evrov, kar je 290 milijonov evrov več kot letos in največ doslej. Številka za leto 2021 je še za pet milijonov evrov višja. Končni predlog proračuna za prihodnji dve leti naj bi sicer vlada predvidoma sprejela v četrtek.