Občina Grande-Synthe je družine migrantov, ki so iskali zatočišče pred mrazom, decembra lani namestila v lokalno telovadnico. Okoli nje je nastalo taborišče, kjer je še nedavno v šotorih spalo okoli 800 ljudi. V telovadnici je bilo nastanjenih okoli 170 ljudi, večinoma iraških Kurdov, ki so želeli priti v Združeno kraljestvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Najprej je policija na avtobuse pospremila mlade moške, ki potujejo sami. Odpeljali jih bodo v različna zavetišča, kjer bodo lahko zaprosili za azil. Družine bodo premestili kasneje, še poroča AFP.

Sodišče v mestu Lille je po pritožbah lokalnih oblasti in prebivalcev zaradi nasilja, smeti in tihotapljenja ljudi 4. septembra odredilo zaprtje taborišča.

Decembra je francoski varuh za človekove pravice Jacques Toubon obtožil oblasti, da poskušajo delati migrante nevidne, ko jih redno preganjajo iz taborišč in jim ne ponudijo nadomestne nastanitve. Prav tako je dejal, da migranti v šotorih in pod mostovi zaradi ukrepov oblasti trpijo in živijo v skrajni bedi.

Francoski predsednik Emmanuel Macron se je zavezal k pospešitvi azilnih postopkov za begunce, obenem pa napovedal pospešitev deportacij ekonomskih migrantov.

Francoska policija je podobno akcijo izvedla že konec oktobra 2018, ko je iz divjega taborišča blizu Dunkerquea odstranila okoli 1800 migrantov, namen operacije pa je bil preprečiti trgovino z ljudmi v taborišču, saj naj bi bili na območju aktivni tihotapci ljudi, ki migrante nezakonito spravijo v Veliko Britanijo.

Konec leta 2016 so oblasti izpraznile zloglasno divje migrantsko naselje z imenom džungla blizu bližnjega mesta Calais, kjer je bilo okoli 6000 migrantov. Od takrat policija skuša preprečiti nastanek podobnih taborišč na območju.