Ameriški predsednik je v pismu ameriškemu kongresu zapisal, da gre za prvo obliko trgovinskega sporazuma med ZDA in Japonsko, ki naslavlja carinske omejitve in digitalno trgovino. Kot je navedel po pisanju francoske tiskovne agencije AFP, bo dogovor v veljavo stopil v prihodnjih tednih.

Trgovinska pogajanja ZDA in Japonske se bodo sicer po njegovih besedah nadaljevala, tako da bo pripravljen obširen sporazum, "ki bo rezultiral v bolj pravični in recipročni trgovini". Trump je z japonskim kolegom Shinzom Abejem trgovinski sporazum napovedal že avgusta na vrhu sedmih najbolj razvitih držav G7.

Trgovinski dogovor med največjim in tretjim največjim gospodarstvom na svetu bo po pričakovanjih okrepil odnose med državama, posebej v luči trgovinskih napetosti med ZDA in Kitajsko.

Trump je v začetku leta 2017 podpisal dokumente za umik ZDA iz transpacifiškega prostotrgovinskega partnerstva (TTP), ki ga je njegov predhodnik Barack Obama izpogajal z državami v regiji, s tem pa je na tem delu sveta nastal potencialen trgovinski vakuum. TTP naj bi pomagal uravnotežiti trgovino med ZDA in Kitajsko in skoval partnerstva, ki bi tamkajšnje države odmaknila od orbite kitajskih oblasti, piše nemška tiskovna agencija dpa.