Ugledni italijanski športni novinar ter strokovni komentator Luciano Passirani je bil minuli konec minulega tedna gost televizijske oddaje Qui Studio a Voi Stadio. Ena od tem, ki so jo komentirali, pa je bil tudi pozitiven vpliv, ki ga ima po prihodu v milanski Inter nogometni zvezdnik Romelu Lukaku. »Odločitev, da podpišejo z Lukakujem, je ena najboljših, ki so jo lahko sprejeli pri Interju. Zelo mi je všeč njegova moč. Je dvojček Duvana Zapate pri Atalanti.« je med drugim dejal Passirani. Nemudoma za tem pa še pristavil: »Oba imata v sebi nekaj posebnega. Dosegata gole in vlečeta ekipo naprej. Lukaku te v igri ena na ena ubije. Če ga skušaš izzvati, pristaneš na tleh. Ali mu daš za jesti 10 banan, ali pa ...«

Kot poroča Guardian, je režiser oddaje Fabio Ravezzani sporočil, da se je Passirani za neprimeren in rasističen komentar opravičil, a dodal, da je šel predaleč in zaradi tega dobil nogo. »Gospod Passirani je star 80 let. Ko je želel pohvaliti Lukakuja je uporabil metaforo, ki se je izkazala za rasistično. Mislim, da je šlo za grozno pomanjkanje lucidnosti. Takšnih napak ne moremo tolerirati,« je obrazložil Ravezzani.

Lukaku se je po prihodu v Inter na italijanskih zelenicah znašel izvrstno. Na treh tekmah je dosegel dva zadetka, a zelo hitro postal tudi tarča rasističnih navijačev. Med drugim so ga na tekmi z oponašanjem opičjih zvokov zmerjali podporniki Cagliarija, celotno situacijo pa so močno poslabšali še navijači Interja, ki so v odprtem pismu kolegom iz Cagliarija stopili v bran. »Razumemo, da se ti je vse skupaj lahko zdelo rasistično, ampak sploh ni tako. V Italiji zgolj skušamo na različne načine pomagati svoji ekipi. Nasprotnike želimo s provociranjem le zmesti. Prosim, štej obnašanje italijanskih navijačev kot obliko spoštovanja, saj se v ozadju (op. a. opičjih krikov) skriva strah pred tvojimi zadetki in ne, ker bi te sovražili ali bi bili rasisti. Italija ni kot številne druge evropske države, kjer je rasizem resničen problem,« so zapisali.