V Izraelu bodo jutri parlamentarne volitve. Če naj verjamemo izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju, se na njih odloča o preživetju izraelske države, ker naj bi v primeru njegovega poraza v vlado s pomočjo »levice« prišli izraelski Arabci, povezani z Iranom, ki hoče uničiti Izrael. Njegov izzivalec in voditelj sredinsko liberalne opozicije Modri in beli Benny Ganc pa pravi, da gre za preživetje izraelske demokracije. Netanjahu si je v resnici v volilnem boju na vse pretege prizadeval ostati premier, da bi se izognil sojenju in morebitnemu zaporu zaradi korupcije. Med drugim je obljubil, da bo v primeru zmage priključil Izraelu del Zahodnega brega, dolino Jordana.

Poseganje po ruskih volilcih

To so že druge volitve v Izraelu letos. Netanjahujev desničarski Likud in Gancova koalicija Modri in beli sta bila na volitvah 9. aprila povsem izenačena, vsak sta dobila po 35 od 120 poslancev. Ob tem se je zaradi uspeha drugih strank v desnem taboru zazdelo, da bo Netanjahu še naprej premier, toda potem je tam prišlo do hudega spora med laično skrajno desno stranko Izrael naš dom Avigdorja Liebermana, ki glede služenja vojaškega roka ni hotel dovoliti izjem, in verskimi strankami, ki hočejo pravovernim Judom še naprej omogočiti, da ne bi služili vojske.

Netanjahu, ki so mu organi pregona za petami, je tako pohitel z novimi volitvami. Za cilj si je postavil vlado brez Liebermana. A to bo zelo težko, saj zdaj ankete temu skrajnemu desničarju, ki nagovarja predvsem priseljence iz Rusije, obetajo devet ali deset poslancev, medtem ko jih je aprila dobil samo pet. Netanjahu mu je poskušal odvzeti volilce tudi tako, da je prejšnji teden obiskal Vladimirja Putina v Sočiju. Ruski priseljenci predstavljajo več kot milijon ali 13 odstotkov Izraelcev. Znani so tudi po zaničevanju Palestincev, Gazo imajo za smetišče. Kar 85 odstotkov jih glasuje za desne stranke, zlasti Liebermanovo, in so zato velika ovira pri iskanju miru s Palestinci.

Strašenje z Arabci v vladi

Za 69-letnega Netanjahuja bi poraz pomenil, da se lahko proti njemu začne sojenje za obtožbe, da sta mu avstralski in ameriški milijarder za njegove protiusluge na premierskem položaju dajala cigare, šampanjec in dragulje ter mu plačevala draga potovanja. Poleg tega je obtožen, da je z uslugami za bolj naklonjeno poročanje hotel pridobiti znani izraelski dnevnik in precej brano spletno stran. Netanjahu potrebuje zmago tudi zato, ker hoče z novo vlado v knesetu sprejeti zakon, ki bi mu zagotavljal imuniteto, in še zakon, ki bi vrhovnemu sodišču preprečil, da razveljavi zakone, sprejete v knesetu. Več strank iz desnega tabora mu je že obljubilo podporo pri glasovanju o obeh omenjenih zakonih.

A zdi se, da bo Likud dobil še manj poslancev kot aprila. Veliko desničarskih volilcev bo ostalo doma, ker imajo dovolj neprestanega, desetletnega Netanjahujevega vladanja in njegovih korupcijskih afer. Netanjahu jih je poskušal spraviti na volišča zlasti s tem, da je širil strah, da bodo v vlado vstopile stranke Arabcev, ki predstavljajo petino izraelskih volilcev. Predvsem zaradi okrepitve Liebermana, ki zaradi vprašanja vojaškega služenja pravovernih Judov ne bo hotel biti v vladi z verskimi strankami, pa ne bo možna desna koalicija.

Toda sredinska koalicija Modri in beli tudi ne bo mogla izkoristiti vseh teh slabosti desnice, saj s svojo slabo volilno kampanjo ne bo izboljšala aprilskega rezultata. Torej se bo najbrž v Izraelu notranjepolitična nestabilnost nadaljevala. Modri in beli bi se morda lahko povezali z Likudom, a to ne bi šlo brez žrtvovanja Netanjahuja, torej s pučem v Likudu, kar pa si je težko predstavljati.