Španski državni poglavar kralj Filip VI. je danes začel drugi in poslednji krog pogovorov s predstavniki parlamentarnih strank, da bi preveril, ali ima edini možni kandidat za oblikovanje nove španske vlade, to je vodja socialistov in sedanji vršilec dolžnosti premierja Pedro Sanchez, zadostno podporo v parlamentu, da mu podeli mandat. Po komaj petih mesecih je Španija, tako kaže, na pragu novih predčasnih parlamentarnih volitev.

Kralj je danes začel pogovore s predsedniki manjših političnih strank in jih bo jutri nadaljeval z Ljudsko stranko (PP), Ciudadanos (C´s) in Unidas Podemos ter končal pozno popoldne, ko bo sprejel še Sancheza, ki je na predčasnih parlamentarnih volitvah 28. aprila letos zmagal z relativno večino. Zaradi trenutne politične konfiguracije so socialisti edina stranka, ki lahko sestavi novo vlado, a je problem v tem, da je dobila le 123 od 350 sedežev v parlamentu, kar ji ne zagotavlja absolutne večine (176 poslancev), prav tako nima zadostne podpore za sestavo manjšinske vlade. Voditelja desnih opozicijskih strank Pablo Casado (PP) in Alberto Rivera (C´s) sta sprva napovedala, da bodo glasovali proti Sanchezovi izvolitvi. Danes popoldne pa sta ponudila možnost, da se glasovanja vzdržijo v prid imenovanja manjšinske vlade, če Sanchez privoli v uporabo 155. člena ustave v Kataloniji, kar pomeni ukinitev avtonomne pokrajinske vlade. To možnost je Sanchez zavrnil.

Sanchez računa, da bi iz novih volitev prišel še močnejši

Druga možnost je, da si Sanchez pridobi glasove Podemosa in nekaterih manjših nacionalističnih strank. A so vsa dosedanja pogajanja s Podemosom od aprila naprej propadla, kar je bil tudi vzrok, da na prvem parlamentarnem glasovanju konec julija Sanchez ni bil potrjen za novega mandatarja. Filip VI. bo tako moral po današnjih in jutrišnjih pogovorih sprejeti odločitev, ali je smiselno Sanchezu vnovič podeliti mandat. Če se bo odločil za to, bo sledil sklic razširjene seje parlamenta v petek, kjer bi ponovno glasovali o njegovi izvolitvi. Če pa bo državni poglavar ugotovil, da Sanchez nima zadostne podpore ali pa bi vodja socialistov sam zavrnil podelitev mandata, bo parlament avtomatsko razpuščen prihodnji ponedeljek, 23. septembra, ob polnoči. V tem primeru bi sledil sklic predčasnih parlamentarnih volitev 10. novembra letos. To bi bile že četrte v štirih letih, čemur se vse stranke, vključno z nekaterimi socialističnimi baroni, poskušajo izogniti.

Največja ovira v pogajanjih med PSOE in Unidas Podemos je koalicijski sporazum, ki ga zahteva vodja Podemosa Pablo Iglesias, in razdelitev ministrskih resorjev. Sanchez mu je v začetku ponudil zgolj sporazum o sodelovanju brez resorjev, pozneje je bil pripravljen Podemosu odstopiti ministrstva za stanovanjsko vprašanje, za enakopravnost in za zdravstvo, česar Iglesias ni sprejel, ker naj bi šlo za manj pomembne resorje brez vsebine. Tudi ponudba več pomembnih mest v državni upravi, ki jim jo je predložil Sanchez v začetku septembra, zanje ni bila sprejemljiva. Minuli četrtek je Iglesias predlagal začasno poskusno koalicijo, v kateri bi Podemos prevzel tri prej ponujene resorje, njena osnovna naloga pa bi bila sprejetje novega državnega proračuna. Vendar PSOE koalicijskemu sporazumu nasprotuje. V tej politični igri je jasno, da Sanchez računa na predčasne volitve. Zadnje javnomnenjske raziskave namreč socialistom napovedujejo vnovično zmago, a tudi tokrat ne absolutne večine, medtem ko strankam Podemos, PP in C´s nakazujejo padec podpore, zato si te prizadevajo, da do novih volitev ne bi prišlo. In tudi na to računa Sanchez.