Za slovenskimi odbojkarji so na evropskem prvenstvu tri tekme, do tako želenega finala v Parizu in najmanj ponovitve dosežka izpred štirih let pa bodo morali na igrišče stopiti še šestkrat. Evropskim podprvakom iz leta 2015 gre za zdaj vse po načrtih, saj ob vse številčnejši podpori navijačev (jutrišnja tekma proti Rusom je razprodana) nasprotniki v Stožicah padajo kot domine. Po zmagah proti Belorusom in Fincem so v nedeljo porazili še Turke. Ti so se po pričakovanjih izkazali za trd oreh, ki pa so ga domači igralci strli po treh nizih. Slovencem so dolgo kljubovali v prvem nizu, v katerem so ubranili kar pet zaključnih žog, preglavice pa so jim povzročali tudi v zadnjem, ki ga je s tremi zaporednimi točkami naposled odločil kapetan Tine Urnaut.

Za odličnega taktika se je izkazal selektor Slovenije Alberto Giuliani, ki je skozi vso tekmo menjal organizatorja igre in korektorja, po zmagi pa bil navdušen zlasti nad 88-odstotno uspešnostjo napada svojih igralcev v drugem nizu. »Po slabem začetku smo naredili dve spremembi in preobrnili prvi niz. Zahtevno je bilo tudi v tretjem, kar ni presenečenje, saj je turška reprezentanca igrala zelo dobro,« je dejal Alberto Giuliani.

Severna Makedonija proti Sloveniji brez pritiska

Slovenski tabor je imel včeraj na prvenstvu prost dan, vendar je bilo časa za počitek kljub temu malo. Čakal jih je ves dan videoanaliz, zdravljenja manjših poškodb in priprav na naslednjega tekmeca. Že danes jih namreč čaka obračun četrtega kroga proti Severni Makedoniji. Vodi jo nekdanji odbojkarski reprezentant Jugoslavije Nikola Matijašević, ki ga na Slovenijo vežejo lepi spomini. Ne nazadnje ga je trenirala tudi slovenska odbojkarska legenda Viktor Krevsel. »Ko sem igral še za Jugoslavijo, smo veliko trenirali na Bledu, Pokljuki, v Kranjski Gori in Ljubljani. Slovenijo cenim in poznam kar dobro. Lahko bi dejal, da mi je zelo pri srcu,« je spomine na mlajše čase obudil Nikola Matijašević.

Severni Makedonci sicer veljajo za avtsajderja skupine C, saj na evropskem prvenstvu nastopajo prvič. Vsaj na papirju bi zato morali biti najlažji nasprotnik Slovenije v predtekmovanju. A kot zatrjuje Matijašević, je največja prednost njegove vrste prav odsotnost pritiska, potihoma pa računa tudi na morebitno podcenjevanje gostiteljev turnirja. »Slovensko ekipo že leto ali dve poznam zelo dobro. Mislim, da je zdajšnja generacija z Dejanom Vinčićem, Tinetom Urnautom in drugimi dozorela in doživlja vrhunec. Prav tako ima v Tončku Šternu izjemnega korektorja. Slovenija skoraj nima slabosti. Verjamem, da premore dovolj kakovosti, da znova osvoji medaljo,« ima o Sloveniji visoko mnenje selektor Severne Makedonije.

Slovenci se veselijo zgodnejšega termina tekme

»Dobiti moramo tudi četrto tekmo,« pa je pred današnjo tekmo brezkompromisen Giuliani. »Če se želimo z Rusijo potegovati za prvo mesto v skupini, moramo osvojiti tri točke. Ne bo lahko, a smo močni,« je še pristavil. Po treh tekmah, ki so jih njegovi varovanci igrali v večernem terminu, bodo danes in jutri na igrišče stopili že v popoldanskih urah. »Osebno mi zgodnejši termin bolj odgovarja. Naporno je ves dan čakati na tekmo. V hotel se vrneš prepozno. Po tekmi s Finsko sem zaspal komaj ob pol štirih in se zbudil ob osmih. Težko se je umiriti, adrenalin je še vedno prisoten,« je priznal Dejan Vinčić , ki proti Severni Makedoniji pričakuje vse prej kot lahek obračun. »Tekmo moramo vzeti resno. Danes znajo vsi igrati odbojko. Makedonci so dokazali, da znajo biti nevarni predvsem v tretjem setu, ko se nasprotnik že sprosti in raven igre pade. Takrat pritisnejo na vso moč,« je še sklenil Vinčić.