Gbagbo, prvi od državnih voditeljev, ki so mu sodili na sodišču s sedežem v nizozemskem Haagu, in njegov namestnik Charles Ble Goude sta bila januarja oproščena vseh obtožb zločinov proti človečnosti. Mesec kasneje sta bila izpuščena iz zapora. »Pritožba bo pokazala, da so sodniki storili pravne in proceduralne napake, ki so privedle do oprostilne sodbe Gbagboja in Bleja Goudeja v vseh točkah obtožnice,« so ob tem sporočili iz pisarne glavne tožilke.

73-letni Gbagbo je po odhodu iz zapora odšel v Belgijo, ki je pogojno pristala, da ga bo gostila. Med drugim se je moral Gbagbo obvezati, da se bo vrnil na sodišče, če se bo tožilstvo pritožilo na njegovo oprostitev. Bleju Goudeju so ob podobnih pogojih dovolili, da je ostal na Nizozemskem.

Gbagboja in 47-letnega Goudeja je tožilstvo ICC obtožilo zločinov proti človečnosti zaradi prelivanja krvi v letih 2010 in 2011, v katerem je umrlo okoli 3000 ljudi. Po trditvah tožilstva se je dvojica z vsemi sredstvi oklepala oblasti, potem ko je Gbagboja na volitvah v tej največji proizvajalki kakava na svetu porazil tekmec Alassane Ouattara.

Tožilstvo je že januarja ob oprostili sodbi napovedalo, da se bo pritožilo, a je moralo počakati na objavo pisnih razlogov za odločitev sodišča, kar se je zgodilo julija letos.