Hrvaški mediji so v drugi polovici poletja v Dalmaciji med drugim ujeli srbsko princeso Jelisaveto Karađorđević. S svojim partnerjem, opernim pevcem Draganom Babićem, je počitnikovala na otoku Hvaru, kamor je prišla, potem ko je v Beogradu že skoraj okrevala po operaciji kolka. Hči kneza Pavla Karađorđevića in grško-danske kneginje Olge je danes stara 83 let, po življenju, zrelem za film, pa končno lahko reče, da so se stvari postavile na svoje mesto.

Vnukinja v seksualnem kultu, hči v Dinastiji

Največ skrbi ji je v zadnjem obdobju povzročala vnukinja India, najstarejša hči prvorojenke, igralke Catherine Oxenberg, in njenega moža, igralca Casperja Van Diena. Danes 26-letna India je bila dalj časa članica kulta NXIVM, ki ga je vodil Keith Raniere. Kot se je izkazalo po njegovi aretaciji, je Raniere članice kulta kot svoje spolne sužnje zlorabljal telesno in duševno. Če ga niso ubogale, jih je zapiral v kletko, vsako je tudi ožigosal s svojimi inicialkami, včasih pa je pustil, da so se nad njimi izživljali tudi drugi. Ker je imel rad suhe ženske, jih je silil v stroge diete, kadar ga niso ubogale, pa jih je kaznoval tako, da so čez prsi nosile gumijasto kravje vime. Jelisaveta je za revijo Gloria pred nekaj meseci dejala, da je Indio videla, ko je bila še v kultu, a ni opazila nobenih znakov zlorabe. »Videli sva se v Kaliforniji. Bila je lepa kot vedno, a zelo suha. Dobro razpoložena, vendar ni hotela govoriti z mamo. Stalno je ponavljala, da mi ni treba skrbeti in da nič od tistega, kar pišejo, ni res. Prepričana sem, da so ji do tedaj že popolnoma oprali možgane.« Danes India, kot je dodala, dela v restavraciji in še vedno prihaja k sebi, vendar želi biti neodvisna.

Trije neuspeli zakoni in Richard Burton

Jelisavete »ujetništvo«, iz katerega se je naposled osvobodila India, ni vrglo iz tira, burno življenje je imela tudi sama. Danes živi pretežno v Beogradu, kjer se zavzema za rehabilitacijo imena Karađorđević, sicer pa je večino življenja preživela v Londonu, nekaj pa tudi v Parizu, Švici in Keniji. Študirala je umetnostno zgodovino ter tekoče govori srbsko, angleško, francosko, špansko in italijansko.

Potem ko je v prometni nesreči izgubila brata Nikolo, se je za nekaj časa preselila v New York, tam pa pri 25 letih spoznala svojega prvega moža, 17 let starejšega Howarda Oxenberga. Z njim je v petih letih zakona dobila dve hčeri, poleg Catherine še Christino, čeprav je ta veliko manj znana od starejše sestre, ki je v 80. letih zaslovela kot Amanda Carrington iz telenovele Dinastija. Drugič je v zakon skočila z britanskim politikom Neilom Balfourjem, s katerim je imela sina Nicholasa, od njega pa se je ločila po devetih letih. Vmes se je zapletla še z ameriškim igralcem Richardom Burtonom (ta je bil dvakrat poročen z Elizabeth Taylor), a je z njim zdržala le dva meseca, ker je bil nemogoč, kadar je pil. Pil pa je veliko. »Ni bil velika ljubezen. On se je hotel poročiti s princeso, jaz pa sem hotela postati igralka v Hollywoodu,« je bila iskrena za srbske medije. Prav tako velika ljubezen ni bil njen tretji mož, perujski politik Manuel Ulloa Elias. Elias je kasneje postal celo perujski premier in ji je pomagal dobiti jugoslovanski vizum, da se je 46 let po izgonu njene družine iz Srbije lahko vrnila v Beograd. Z Eliasom je ostala le dve leti, ker naj bi se po poroki popolnoma spremenil. Čeprav ga je zapustila, se od njega ni nikoli ločila, je pa po njegovi smrti leta 1992 uteho našla v Beogradu, ko je spoznala Dragana Babića. Menda najboljšega izmed vseh. »Dragan Babić je najboljši moški. Je dobronameren, velikodušen, prenaša moj ekscentrični značaj, vsak dan razmišlja samo o meni in vse organizira… Vse dela. Poleg tega pa je še lep, inteligenten in veliko bere,« ga hvali.