Drug velik problem pri nas pa je že od začetka samostojnosti naš sistem odgovornosti. Imamo predsednika vlade, od katerega se zahteva denar za vse potrebe. Kar je tudi prav. Na drugi strani pa smo uzakonili vse mogoče institucije, kamor se predsednik vlade nima pristojnosti vmešavati. In to povsod, kjer se obrača naš denar oziroma državna srebrnina. Zato pa imamo DUTB, ki lahko proda oziroma podari naše imetje po lastni presoji. Za tako delo si med seboj še določijo visoke plače in dodatke za delo po potrebi. Tak sistem so nam sugerirali strokovnjaki od zunaj v dogovoru z aktualno politiko, ki ima tako tudi izgovor, da to pač ni v njihovi pristojnosti. V normalni organizaciji države bi moral imeti vse to v osnovni ingerenci predsednik vlade s svojim finančnim ministrom. Organizacijsko pa ima vsaka banka (NLB) v svojih strukturah že vse potrebne kadre. Treba bi jim bilo samo dati zadolžitve in od njih zahtevati ustrezne rezultate. Za uspešno delo pa bi odgovarjala vlada na volitvah. Višek do zdaj predobro plačanih menedžerjev pa bi lahko porabili pri trženju naših produktov po svetu, če so res tako dobri.

Da stvari ne tečejo tako, kot bi bilo treba, so odgovorne tudi službe, kot so KPK, računsko sodišče in podobni, ki imajo veliko informacij, žal pa lahko samo opozarjajo. Če že imamo take strukture, morajo takšne službe imeti tudi takšno odgovornost, da se ve, da so pomoč ali potrebni korektiv pri vodenju vlade, saj so tisti, ki kontrolirajo pravilnost izvajanja zakonov vlade.

Čeprav je vsak dan na tapeti naš predsednik države, menim, da bi tudi on lahko prispeval k boljšemu stanju v državi, če bi le prešel od njegovih ugotovitev, da je »moje mnenje deljeno«, k bolj jasnim stališčem. Če tega ne zmore s svojim znanjem, pa ima za to ustrezne svetovalce.

Marijan Dolžan, Tržič