Nogometaši Barcelone so v četrtem krogu španskega prvenstva še drugič v sezoni zmagali z izidom 5:2. Po Realu Betisu so se znesli nad Valencio, pa čeprav zanje znova ni nastopil Lionel Messi. A medtem ko Argentinec še vedno okreva po poškodbi, se v dresu Kataloncev z meteorno hitrostjo med zvezde vzpenja Ansu Fati. Najstnik, ki se je še pred nekaj meseci nadejal igranja za drugo ekipo, je bil v zasedbo trenerja Ernesta Valverdeja uvrščen po sili razmer, potem ko so poškodbe zdesetkale napad španskih prvakov.

Mladenič je svojo priložnost pograbil z obema rokama in 25. avgusta proti Realu Betisu vpisal prvi nastop za člane. Pri starosti 16 let in 298 dni je postal drugi najmlajši igralec v zgodovini Barcelone, ki je debitiral v španskem prvenstvu, rekord Vicenca Martineza iz leta 1941 pa je zgrešil za vsega 18 dni. Že tako nepozaben trenutek je postal še lepši, ko ga je po tekmi objel in mu čestital tudi Messi. »Sanje vsakega dečka pri Barceloni so, da zaigra na stadionu Camp Nou. Da sem si delil dres z nekaterimi najboljšimi igralci na svetu, je bila nepozabna izkušnja. Obljubim, da bom še naprej trdo delal, bil ponižen in ostal z nogama trdo pri tleh,« je tedaj na svojem instagramu zapisal Ansu Fati.

Zavrnil Real Madrid

Svoj strelski prvenec je dosegel le teden dni pozneje in postal najmlajši strelec v zgodovini kluba ter tretji najmlajši v španski ligi. »Nogomet spremljam že 50 let, a še nikoli nisem videl njemu podobnega,« je novi biser iz slovite Barcelonine akademije La Masie opisal njegov prvi trener Jose Luis Perez Mena. Fati je nase znova opozoril prav proti Valencii, ko je žogo po le dveh minutah tekme poslal za hrbet bivšega vratarja Kataloncev Jasperja Cillessena, kmalu zatem pa vknjižil še asistenco. S tem je prekosil tudi Messija, ki je za dva gola potreboval enajst tekem. »Na njem je nekaj zelo posebnega. Osredotočen je na svoj napredek in prepričan sem, da bo še boljši. Od njega je odvisno, koliko bo še napredoval, a njegov odnos je pravi. Dobro se je privadil na prvo moštvo, a mora nadaljevati trdo delo,« je krilnega nogometaša pohvalil Ernesto Valverde.

»Je igralec, ki podira rekorde,« so svojega novega čudežnega dečka opisali na spletni strani Barcelone. Talent igralca, rojenega v Gvineji Bissauu, državici na zahodu Afrike, so sicer hitro opazili številni nogometni velikani. Med drugim ga je v svoje vrste vabil tudi Real Madrid. »Real mi je ponudil boljše pogoje kot Barcelona, a sem se zanjo odločil, ker so njihovi ljudje prišli k meni domov, z mano govorili in me prepričali. Njihov način mi je bil zelo všeč,« je priznal Fati, ki je v Španijo prišel pri šestih letih, igral za Herrero in Sevillo, v katalonsko prestolnico pa odšel leta 2012. Julija letos je s klubom podpisal pogodbo do leta 2022, z možnostjo podaljšanja za dodatni dve leti, njegova odkupna klavzula pa znaša 100 milijonov evrov. Poleg Fatija v njegovi družini sicer nogomet igrata tudi brata. Enaindvajsetletni Brahima se je poleti pridružil španskemu nižjeligašu Calahorri, mlajši Miguel pa igra za isto mladinsko ekipo kot Messijev sin Thiago.

Neymar po žvižgih gledalcev odločil tekmo

Vzhajajoča zvezda svetovnega nogometa je tudi poskrbela, da so navijači Barcelone hitro pozabili na neuspešen poskus nakupa Neymarja. Brazilec je v soboto po štirih mesecih odigral prvo tekmo za Paris Saint-Germain, ki je v soboto gostil Strasbourg in ga premagal z 1:0. Zmagoviti gol je v 92. minuti dosegel prav Neymar, ki je po podaji Abdouja Dialloja z leve strani žogo v kazenskem prostoru sprejel s hrbtom obrnjen proti golu in jo s škarjicami prek glave poslal najprej v vratnico, od tam pa se je odbila v mrežo. Nogometni zvezdnik je sicer odigral vso tekmo, gledalci pa so njegov prihod na stadion pospremili z glasnimi žvižgi. »Vsem sem dal jasno vedeti, da želim oditi. Ne bom šel v podrobnosti, ker bo to vplivalo na klub. Kakor koli, še vedno sem član Paris Saint-Germaina in ostajam osredotočen na sezono. Moja želja, da odidem, je bila osebna in se ni nanašala na klub ali navijače. Upam, da je to zadnjič, ko moram govoriti o tem,« je po tekmi dejal Neymar.