Starejši Avstralec se je s kolesom vozil v Nicholson Parku v mestu Wollongong južno od Sydneyja. Med vožnjo ga je napadel pobesneli ptič in Avstralec je izgubil nadzor nad kolesom. Ker se je želel izogniti napadu srake, je zapeljal s ceste in padel, so sporočili z wollongongške policije. Med padcem je priletel v zaščitno ograjo in utrpel hude poškodbe glave. 76-letnika so prepeljali v bolnišnico St. George v Sydneyju, a je tam zaradi posledic padca izgubil življenje, so še sporočili iz policije, piše CNN.

Vsako leto imajo težave z napadi srak

V Avstraliji se z napadi srak soočajo že vrsto let. Ti so najbolj pogosti septembra in oktobra v času tamkajšnje pomladi in le nekaj tednov po koncu parjenja. Srake ta čas postanejo zelo napadalne, saj želijo zaščititi svoje mladiče. Zaradi vroče zime pa so se napadi letos začeli že zelo zgodaj, v začetku meseca septembra.

Domačini so se na napadalne ptice sicer že navadili, saj pogosto lahko opazimo, da se po parkih sprehajajo s palicami, s katerimi si pomagajo pri branjenju, kolesarji pa nosijo prav posebne čelade, ki jih branijo pred napadi ptic.

Srake s svojimi nenadnimi napadi in ostrim kljunom povzročajo številne težje poškodbe. Lani je sraka napadla majhnega otroka, ki je zaradi napada ptice skoraj oslepel. Samo letos so srake izvedle že prek 1500 napadov na človeka in povzročile 189 poškodb, še piše CNN.

Zaščitena vrsta

Čeprav povzročajo številne nevšečnosti, so srake v Avstraliji zaščitene. Zato je prepovedano jih ubijati ali jim vzemati jajca ali mladiče. Lokalne oblasti imajo dovoljenje ukrepati le v primeru, če bi srake povzročale veliko nevarnost, sicer je lokalnemu prebivalstvu sugerirano, naj se izogibajo mestom, za katera je znano, da tam srake gnezdijo.

Kot je še znano, so najbolj na udaru prav kolesarji, saj se kar 70 odstotkov napadov srak na človeka zgodi, ko srake napadejo kolesarja, še piše CNN.