Nad prizadetim območjem se širi gost dim, ki je prekril že šest provinc na obeh otokih. Kakovost zraka se je močno poslabšala in ponekod tudi predstavlja nevarnost za zdravje.

Na Sumatri so bile v zadnjih dneh zaprte številne šole, saj se je vidljivost ponekod zmanjšala na 200 metrov. O zaprtih šolah so minuli teden poročali tudi iz malezijske zvezne države Sarawak, ki leži na Borneu.

Skupina 12 nevladnih organizacij je v odprtem pismu indonezijskemu predsedniku Widodu vladi očitala prepočasen odziv, češ da številni ljudje, zlasti otroci in starejši, trpijo zaradi posledic dima. Vlado so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pozvali, naj na območje napoti zdravstveno osebje in evakuira najbolj ranljive prebivalce na varno.

Na območju požara 9000 gasilcev in 40 helikopterjev

Vlada je po lastnih navedbah v boj proti požarom v deževnih gozdovih poslala 9000 gasilcev, ki jim pomaga 40 helikopterjev. Glede na podatke pristojne vladne agencije so požari doslej uničili več kot 320.00 hektarov nasadov in gozda.

A kot pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP, številni požari na nekoč močvirnih območjih, sedaj znanih kot šotišča, tlijo pod tlemi in lahko trajajo več mesecev. Pri tem v zrak spuščajo velike količine gostega, strupenega dima - kar trikrat toliko kot običajni gozdni požari. Ob tem proizvedejo tudi velike količine izpustov ogljikovega dioksida.

Boj proti tovrstnim požarom je težak, saj se pogosto nahajajo na odmaknjenih območjih, zaradi mehkih tal pa so še težje dostopni za gasilce. Ti poleg tega za njihovo gašenje porabijo ogromne količine vode. Indonezija se proti njim bojuje s helikopterji, a edino učinkovito orožje proti njim naj bi bilo šele deževno obdobje, ki se začne oktobra, še piše AFP.