Nagradni sklad letošnje kolesarske dirke po Španiji je bil 1,12 milijona evrov. Primož Roglič je kot skupni zmagovalec dobil 150.000 evrov, Valverde 57.985, Pogačar na tretjem mestu pa 30.000 evrov. A slednji je dobil še tri etape, vsaka je vredna po 11.000 evrov, hkrati pa je osvojil belo majico za najboljšega mladega kolesarja, vredno prav tako 110.000 evrov, poroča madridski As.

V nadaljevanju se je novinar Asa razpisal o Rogliču. Seveda mimo smučarskih skokov ni mogel. »Prihaja iz majhne Slovenije, ki ima komaj dva milijona prebivalcev, a kopico zvezdnikov iz lige NBA in Jana Oblaka,« navaja As. »Začel je s smučarskimi skoki, a ko je v Planici grdo padel, je spoznal, da v tej panogi ne bo nikoli najboljši. Kupil si je kolo in ostalo je zdaj zgodovina,« je dodal novinar Juanma Leiva.

Novinar časnika Marca Nacho Labarga je Rogliča ujel v hotelu sredi Madrida, ko je z moštvom proslavljal velik uspeh. Slovenec mu je namenil nekaj minut svojega časa in nastal je intervju: »V Španijo sem prišel po skupno zmago in uspelo mi je. Dobro sem se počutil vse tri tedne in na koncu smo z ekipo uspešno dokončali delo. Res je bilo tudi nekaj težkih trenutkov in bolečin, kot na primer po padcu v Toledu, a nič me ni vrglo povsem iz tira,« je v uvodu pogovora sicer za Marco povedal Roglič.

Novinar ga je nato vprašal, kako so mu v Španiji pomagale izkušnje iz Italije. »Giro in Vuelta sta povsem različni dirki. Etape so zelo drugačne, a izkušnje z Gira so mi tu zagotovo pomagale. Dirko sem začel z drugo miselnostjo, imel sem boljšo ekipo, drugače sem se lotil dirkanja ... V bistvu dirki nista imeli ničesar skupnega.«

Sledila so kar tri vprašanja o 19. etapi ter potezi španske ekipe Movistar z Valverdejem na čelu, ki je po padcu Rogliča pospešila ritem in skušala na nešporten način priti do prednosti. Roglič je odgovornost zvrnil na svojo ekipo in se ni želel spustiti v podrobnosti. »Bila je naša napaka. Morali bi biti v ospredju glavnine in se nam to ne bi zgodilo. Ne želim več razpravljati o tem. Tako je bilo in pika,« je dejal Roglič za Marco.

Slovenski as se ni mogel izogniti vprašanju o Pogačarju in ciljih v prihodnosti. »Tadej je moj prijatelj. Je neverjeten fant, zelo pameten in dober dečko. Večkrat sem mu pomagal, da je postal boljši kolesar. Ima izjemen talent, kar je dokazal v teh tednih,« je povedal o 20-letnem biseru iz Komende.

"Želim iti na Tour, da ga osvojim. Verjamem, da ga lahko, še posebej zdaj, ko sem osvojil Vuelto in bil na stopničkah na Giru. V naslednjih dneh bomo začrtali program za naslednje leto, zagotovo pa bi rad kolesaril v Franciji,« je o naslednjih ciljih dejal Roglič in samozavestno dodal: »Na Tour bom šel zmagat. Verjamem, da mi bo uspelo.«

Sledilo je vprašanje o ekipi Jumbo Visma za naslednje leto, v kateri bodo poleg Rogliča, Robert Gesink, Steven Kruijswijk, Sepp Kuss, Wout van Aert, Tom Dumoulin ... Novinar se sprašuje, če morda »ni preveč petelinov v enem kokošnjaku«, Roglič pa odgovarja: »Nikoli ni preveč dobrih kolesarjev v eni ekipi. To, da prihaja Dumoulin, je odlična novica za vse nas. Ekipa bo še močnejša in ne bo nobenih problemov pri sestavi koledarja dirk. Naš cilj je, da vztrajno rastemo in postanemo najboljša ekipa na svetu, ne da bi se ozirali na druge.«

Pogovor v Marci se je končal z vprašanjem o svetovnem prvenstvu, ki je na sporedu v Yorkshiru od 22. do 29. septembra. »Nisem še podrobno preučil trase, vendar se mi zdi, da mi ustreza. Dirka bo zelo odprta, težko je izpostaviti favorite, zagotovo pa bo imela Slovenija vidno vlogo. Imamo izjemno reprezentanco.«

Tudi drugi španski mediji so se razpisali o »slovenskem dečku, ki je moral pasti na glavo, da je osedlal kolo« ter o »novem zvezdniku svetovnega kolesarstva, ki je dokončno potrdil, da se stara garda počasi poslavlja«.

La Vanguardia piše, da je šest mladih kolesarjev, ki so se potegovali za belo majico in ki so končali med prvih dvajset, dokaz, da so Tadej Pogačar, superman Miguel Angel Lopez in druščina prevzeli vodilno vlogo v svetovnem kolesarstvu. V nadaljevanju članka se je nato novinar Xavier G. Luque osredotočil na Rogliča in povzel besede biomehanika Jumbo Visme Španca Jona Iriberrija. »Primož je umirjen, odprt in rad posluša. Je idealen kolesar za vsakega direktorja. Ima talent, vendar je delo vedno na prvem mestu. Delovne navade je prinesel iz smučarskih skokov, kjer je treba analizirati vsako še tako majhno podrobnost. Pred vsako etapo natančno preuči vse pomembnejše odseke. Hkrati ima izjemne aerodinamične sposobnosti.«

El Pais je prispevek o Rogliču naslovil z »Najbolj mrzli šampion«. Novinar piše o tem, da je Roglič zelo zadržan, da novinarji težko iz njega izvlečejo kakšne bolj globoke misli ter da je tudi zasebno bolj tih in da mu slava ne godi. »Ne počutim se dobro na novinarskih konferencah,« je novinarju Carlosu Arribasu dejal Roglič. »Pridem utrujen in nisem razpoložen za velike govore. Tudi smejim se ne veliko, razen na zaprtih zabavah,« mu je pripomnil v smehu.

Nato pa je bralcem razložil anekdoto iz leta 2015, ko je Roglič prišel na Nizozemsko na zdravniški pregled pred podpisom pogodbe z zdajšnjim moštvom. Nizozemci niso veliko vedeli o njem, le to, da je zmagal na dirkah po Azerbajdžanu in Sloveniji. Zdravniški testi so pokazali izjemne vrednosti in Nizozemci so takoj vedeli, da imajo pred seboj neizbrušen diamant. »Nismo se veliko pogovarjali. Podpisali smo pogodbo in šele čez kakšno leto ali več je Primož prvič povedal, kaj so njegovi cilji. 'Hočem postati najboljši kolesar na svetu. Hočem osvojiti Giro in Tour',« je tedaj dejal Roglič.