Ram Nath Kovind je prvi predsednik sedme največje in druge najštevilčnejše države na svetu ter največje demokracije, ki je na obisku v samostojni Sloveniji. Po pogovorih z gostiteljem, predsednikom države Borutom Pahorjem, je dejal, da želi z obiskom razširiti stike, gospodarske in politične. S seboj ima delegacijo dvajsetih podjetij, ki so sodelovala na poslovnem forumu.

Glede mednarodnih tem sta Pahor in Kovind našla skupno stališče v podpori multilateralizmu, ki da dobro služi tako majhnim kot največjim državam. Kovind se je Pahorju zahvalil za podporo Slovenije Indiji pri zavzemanju za stalno članstvo v varnostnem svetu OZN, pa tudi za podporo pri naporih Indije za včlanitev v 48-člansko skupino jedrskih dobaviteljev (NSG). Članstvo Indije v tem telesu, ki nadzira jedrski material, tehnologijo za njegovo proizvodnjo in izvoz, blokira predvsem njena regionalna tekmica Kitajska.

Vprašanju terorizma sta se še posebej posvetila, pri čemer sta na štiri oči izmenjala tudi poglede na razmere v Kašmirju. Kovinda je pri tem izpostavil poseben pomen, ki ga ima za Indijo boj proti čezmejnemu terorizmu. Terorizem je označil za enega največjih sodobnih izzivov človeštva, s Pahorjem pa sta se strinjala, da bi za njegovo uničenje moral svet združiti moči.

Ohranjanje spomina na Mahatmo Gandija

Pahor je izpostavil gospodarsko sodelovanje, ki je sicer utrpelo udarec v času finančne krize, zdaj pa dosega skoraj pol milijarde evrov. »Posebej naju veseli, da menjava dosega 30-odstotno rast,« je dejal Pahor in dodal, da lahko tudi tako oddaljeni in po velikosti različni državi najdeta interes za gospodarsko sodelovanje.

Poudaril je, da naj bi indijsko gospodarstvo do leta 2025 preseglo obseg 5000 milijard dolarjev, zato si Kovind želi sodelovanja s Slovenijo na področju znanosti, znanja in inovacij, da bi tudi s pomočjo Slovenije podprli hitro rast.

Še ena stična tema pogovorov je bil Mahatma Gandi. »V Sloveniji ima veliko moralno avtoriteto. Letos obeležujemo 150-obletnico njegovega rojstva. Poudarila sva njegov pomen,« je dejal Pahor in dodal, da naj bo Gandi navdih sodobnim voditeljem. Kovind se je zahvalil, ker v Sloveniji ohranjajo spomin na Gandija tudi tako, da bo pošta letos izdala znamko z njegovo podobo. V Indiji dajejo obletnici rojstva Gandija velik pomen, Kovind je pred tem med obiskom Švice odkril njegov kip.

Pahor je tudi povedal, da je z veseljem sprejel povabilo indijskega gosta, naj vrne obisk.

Indijski predsednik ima sicer predvsem ceremonialno vlogo in je voljen posredno, saj ga izberejo poslanci parlamenta in zakonodajnih teles indijskih zveznih držav. Tradicija tudi veleva, da ne odgovarja na novinarska vprašanja, zato je včeraj po pogovorih s Pahorjem samo podal izjavo.