Danes vsaj večina med nami najbrž ne pomisli, da bi lahko zaradi nezadostne naravne osvetlitve prostorov imeli težave s storilnostjo. Kaj šele, da je prav od svetlobe odvisna tudi uspešnost otrok, pred katere kot družba postavljamo vedno večje zahteve; dejansko od vsake generacije pričakujemo več. Raziskava, ki so jo opravili pri Alberta Education, je dokazala, da se lahko ob optimalni osvetljenosti z dnevno svetlobo učne sposobnosti bistveno izboljšajo. V ozadju te organizacije je ministrstvo kanadske province Alberta, ki je odgovorno za predšolsko vzgojo, osnovnošolsko izobraževanje in srednješolsko izobraževanje v regiji, v njihovi raziskavi pa je sodelovalo kar 30.000 učencev. Najboljše rezultate na testiranju so dosegali tisti, ki so obiskovali pouk v učilnicah, osvetljenih s fasadnimi in strešnimi okni. Izidi testov – ne samo te, ampak tudi številnih drugih raziskav – so pokazali, da so koristi kakovostne osvetlitve raznotere in presegajo zgolj izboljšan učni uspeh.

Rezultati niso le ocene v šoli

Takšen način osvetlitve s fasadnimi in strešnimi okni pomeni, da so učenci prejemali dnevno svetlobo od strani in zenitalno svetlobo od zgoraj, kar je najbolj naravno za človeški organizem. Učni uspeh otrok, ki so imeli kakovostno osvetlitev s strešnimi okni, je bil do 20 odstotkov boljši pri branju in do 26 odstotkov boljši pri reševanju testov iz matematike. To pa nikakor ni razlika, ob kateri bi lahko kdor koli odmahnil z roko. Nenazadnje pa sploh ne gre le za slovenščino in matematiko, številne raziskave so že dokazale, da prinaša več dnevne svetlobe vsakomur boljše razpoloženje, višjo moralo, manjšo napetost oči in manjšo utrujenost organizma. Vse to verjetno privoščimo tudi sami sebi, zakaj torej ne bi lastnim otrokom.

Ni vse v rokah ravnateljev

Jesen je pred vrati, otroci se že pridno učijo in so sedli v šolske klopi. Pred tem so bili zagotovo več zunaj. Ker pa je nastopilo obdobje šolskih obveznosti in obšolskih dejavnosti, jim vse to že polni urnike malodane od svita do mraka že tako skrajšanih jesenskih dni. Posledice so manj svežega zraka kot dnevne svetlobe, saj bodo zdaj še več v zaprtih prostorih. Za pravo in zadostno naravno osvetljavo v šolah morajo poskrbeti šolniki oziroma je to, če pogledamo širše, stvar pravne regulative države. Glede tega upajmo, da bomo kot družba znali v čim večji meri poskrbeti za takšne izboljšave, ki lahko imajo pozitiven vpliv na cele generacije naših zanamcev, saj je vpliv posameznika na tovrstne odločitve precej omejen; od številnih raziskav včasih minejo leta ali celo desetletja, preden takšna spoznanja zaživijo v praksi. Kakšne pogoje boste ustvarili za uspeh in razvoj vašega otroka v svojem domačem okolju, pa je odvisno izključno od … saj veste, koga.