Vsi ti rezultati visoko odstopajo od podatkov za regijo, ki je v enakem obdobju odprla 7222 novih delovnih mest (18-odstotna rast), prodajo povečala za četrtino in dodano vrednost za malce več kot tretjino.

V korak z osrednjo Slovenijo

Primorsko-notranjska regija se tako po prodaji, dodani vrednosti in številu novih delovnih mest uspešno kosa z osrednjeslovensko regijo, ki smo jo predstavili minuli teden, in jo po rasti števila delovnih mest celo prekaša za dve odstotni točki. Prodaja sto najhitreje rastočih regijskih podjetij je nekoliko nižja od stoterice najboljših v drugih regijah, medtem ko jih podatki o številu novoustvarjenih delovnih mest in dodani vrednosti umeščajo v zlato sredino med najboljših sto rastočih podjetij vseh šestih regij.

Največ iz Kopra in Nove Gorice

Podjetja s seznama sto najhitreje rastočih podjetij primorsko-notranjske regije prihajajo iz 22 občin (lani iz 19). Največ podjetij ima sedež v občini Koper, in sicer 15, kar je 9 manj kot lani, iz Nove Gorice jih prihaja 14, iz Ajdovščine 12 in iz Sežane 10. Na prvo mesto seznama sto najhitreje rastočih se je letos zavihtelo podjetje Technobell iz Kopra, specializirano za projektiranje petrokemičnih procesov in poliestrskih tehnologij, medtem ko je podjetje A.B.C. iz Nove Gorice, ki je bilo prvo lani, zdaj na sedmem mestu. Sledijo gradbeno podjetje Štolfa GP iz Komna, podjetje GOAP za računalniški inženiring in avtomatizacijo procesov iz Nove Gorice ter C-Astral iz Ajdovščine, ki izdeluje zračna in vesoljska plovila.