Kar se laiku že na prvi pogled zdi povsem jasno, utegne biti za sodišče težko razrešljiva naloga. Eden najodmevnejših in hladnokrvnih krvnih deliktov v Mariboru bo zato danes doživel ponovno prvostopenjsko razsojanje.

Senad Softić je 4. oktobra 2017 popoldne ustavil svoj avtomobil na prometni Titovi cesti. Izstopil je z dvema pištolama v rokah in pristopil k vozilu, ki je v križišču stalo pri rdeči luči. V njem je na sovoznikovem sedežu sedel njegov bivši sosed. Softić je razbil steklo in v nič hudega slutečega Mariborčana izpraznil dva nabojnika. Nato je strokovno razstavil pištoli, ju odložil in mirno počakal na prihod policije. Uniformirancem je razložil, da bi ubil tudi svojo bivšo soprogo, če bi jo uspel izslediti.

Na predobravnavnem naroku na mariborskem okrožnem sodišču je Softić januarja lani priznal očitano mu kaznivo dejanje. Zaradi umora 52-letnega Rada Mitrovića in ogrožanja varnosti je bil februarja letos obsojen na 26 let zapora. Softić je sodbo sprejel s širokim nasmeškom.

Pri Alahu je prisegel, da ga bo ubil

Kot smo poročali prejšnji teden, je mariborsko višje sodišče razveljavilo obsodbo. Za takšen zaplet je odgovorna sodnica Andreja Lukeš, ki je razvlekla narok za izrek kazenske sankcije na več kot 13 mesecev. Po prepričanju višjih sodnikov pa bi morala narok prekiniti takoj, ko se je pojavil dvom v to, ali je bilo Softićevo priznanje jasno, popolno in podprto z dokazi v spisu.

Softić je Mitroviću hladnokrvno vzel življenje. Oškodovancu je že v preteklosti grozil, ga zalezoval, pred pričami je prisegel pri Alahu, da ga bo ubil. Dejanja ni nikdar obžaloval. Motiv je bil plod njegove bujne domišljije in ljubosumja. Nedolgo pred dogodkom ga je zapustila vsa družina, do katere je bil zelo nasilen. Bivši ženi, ki je skupaj s hčerama pred njim pobegnila v tujino, je Softić zameril, ker ga je naznanila policiji, da doma nezakonito hrani večjo količino orožja. Softić je še zmeraj prepričan, da jo je k temu nagovoril Mitrović, ki mu je nekoč neutemeljeno očital tudi to, da ima razmerje s soprogo. Nič od tega ni bilo res.

Na predobravnavnem naroku je priznal, kar mu je očitalo tožilstvo. Vendar je obenem oporekal temu, da je Mitrovića umoril zaradi ljubosumja in nizkotnih vzgibov. Njegova zagovornica Tanja Kompara je v pritožbi na sodbo zatrjevala, da je bil Mitrović soodgovoren za svojo smrt, ker naj bi spravil Softića v takšno stanje, da se je počutil ogroženega in se ni mogel obvladati. Zato naj bi kvečjemu zagrešil uboj v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.

Po poteku pripora bo moral odslužiti zaporno kazen

Kot že rečeno, Lukeševa ne bi smela sprejeti Softićevega priznanja. Čeprav bi morala po mnenju višjih sodnikov skrbno paziti, da ne podaljša nerazumno postopka, je več kot leto dni vlekla narok za izrek kazenske sankcije in nanj povabila veliko prič, med drugim je večkrat zaslišala kar pet izvedencev psihiatrične in kliničnopsihološke stroke. Softić je smel sodnici na široko pojasnjevati, zakaj kaznivega dejanja ni storil na način, kot se mu očita. Zdaj se bo imel prvič priložnost zagovarjati na glavni obravnavi.

Ponovljeni postopek bo vodila okrožna sodnica Maša Blažeka. Časa nima na pretek, konec oktobra bo namreč Softić v priporu preživel dve leti, kar je maksimum, ki ga dopušča naša zakonodaja. Vendar to še ne pomeni, da bo smel zatem odkorakati na svobodo in se braniti s prostosti. Verjetneje je, da bo ga ptujsko sodišče nemudoma pozvalo na prestajanje pravnomočne 18-mesečne zaporne kazni. Konec leta 2017 ga je obsodilo zaradi nasilja v družini in nedovoljene posesti orožja.