Čeprav na prvenstvo ni prišla kot ena glavnih favoritov za zlato odličje, ga je na koncu osvojila drugič po letu 2006. In to na kakšen način. Španija na Kitajskem ni doživela niti enega poraza, v finalu pa je povsem nadigrala Argentino in jo ugnala s kar 20 točkami razlike. Najkoristnejši posameznik turnirja je postal Ricky Rubio (Španija), ki je bil skupaj s soigralcem Marcom Gasolom, Bogdanom Bogdanovićem (Srbija), Evanom Fournierjem (Francija) in Luisom Scolo (Argentina) uvrščen tudi v najboljšo peterko. Bron si je z zmago proti Avstraliji priigrala Francija, najboljše štiri reprezentance na mundialu pa so si ob ZDA, Iranu, Nigeriji in Japonski zagotovile mesto na OI 2020 v Tokiu. Zadnje štiri potnike bodo dale dodatne kvalifikacije, v katerih bo sodelovala tudi Slovenija, ki bo dobila posebno povabilo, saj je na lestvici Fiba uvrščena najvišje med tistimi, ki si mesta v njih niso izborili na SP.

Španec Marc Gasol svetovni prvak in prvak NBA

Argentina in Španija sta se v finale podali brez poraza na turnirju, a je bilo hitro jasno, da je to večer evropskega moštva. Igralci selektorja Sergia Scariola so ekspresno povedli s 14:2. Do konca prve četrtine se je Argentina približala na točko zaostanka, a to je bilo tudi vse. Prednost Špancev je nato začela znova rasti, sredi tretje četrtine je znašala že 22, do konca pa Luis Scola in soigralci vodstva nasprotnika, tudi zavoljo izgubljenega skoka s 27 proti 47, niso nikoli resno ogrozili. »Španija je bila v finalu enostavno precej boljša. Za nas je bilo prvenstvo neverjetno. Z vsako minuto, ki gre mimo, se bolj zavedam, kaj nam je uspelo,« pretirane razočaranosti ni kazal Luis Scola. Enako je bilo pri argentinskem selektorju Sergiu Hernandezu: »Uspel nam je odličen turnir. Pred finalom nismo bili niti utrujeni niti zadoščeni. Imel sem odličen občutek, a je bila Španija enostavno boljša.«

Španec Marc Gasol je z naslovom svetovnega prvaka postal prvi evropski košarkar, ki mu je to uspelo v istem letu, ko je postal tudi prvak v ligi NBA. Do sedaj je sicer to uspelo le še Lamarju Odomu leta 2010. Z enakim uspehom se lahko pohvali tudi Scariolo, saj je bil pri moštvu Toronto Raptors eden od pomočnikov glavnega trenerja Nicka Nursa. »Nismo bili najbolj nadarjeno moštvo na svetovnem prvenstvu. Tudi ne najvišje ali kar koli drugega. A od prvega dne priprav nas je krasila neverjetna kemija v moštvu. In to je pogosto ključ do uspeha. Ta zmaga je več kot športni uspeh. Je spomin, ki bo ostal za vedno. Družinski spomin, saj smo vsi v španski reprezentanci postali prava družina,« je čustveno dogajanje opisal Ricky Rubio.

Srbija: Aleksandar Đorđević odhaja, prihaja Igor Kokoškov?

Osmoljenci prvenstva so znova Avstralci, ki so podobno kot na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru 2016 turnir končali na četrtem mestu. Na začetku drugega polčasa tekme za tretje mesto so sicer vodili že za 15 točk, nato pa na koncu ostali praznih rok, medtem ko so Francozi drugič zapored prišli do brona na SP. »Skupina igralcev, ki je tako predana reprezentanci in resnično delavna, je znova ostala brez odličja. To me najbolj boli,« je razlagal avstralski selektor Andrej Lemanis. »Pogovor ob polčasu je zalegel. Kljub visokem zaostanku smo držali skupaj in bili za to nagrajeni,« je pojasnil strateg Francije Vincent Collet.

Po končnem petem mestu je selektor Srbije Aleksandar Đorđević, ki je v šestih letih izbrano vrsto popeljal do srebra na SP (2014), OI (2016) in EP (2017), naznanil, da ne bo več vodil reprezentance. Po poročanju srbskih medijev je glavni kandidat za njegovega naslednika Igor Kokoškov, ki je s Slovenijo pred dvema letoma postal evropski prvak.

Svetovno prvenstvo, za 5. mesto: Srbija – Češka 90:81 (Bogdanović 31; Auda 16), za 7. mesto: ZDA – Poljska 87:74 (Mitchell 16; Ponitka 18).