Kot je še pojasnil Peach, Nato ostaja zavezan Afganistanu in bo še naprej izvajal misijo Odločna podpora, v okviru katere uri afganistanske vojake. Zavezništvo je zavezano omogočiti okrepitev afganistanskih sil, da bi same zagotovile pogoje za mir ter stabilnost in varnost države, je dejal.

V odgovoru na vprašanje o propadu mirovnih pogajanj med ZDA in talibani je povedal, da je Natovo stališče jasno in da si zavezništvo prizadeva za politično rešitev konflikta. Glede morebitnega umika sil, ki jih je med drugim napovedoval ameriški predsednik Donald Trump, pa je Stuart dejal zgolj, da se članice o potezah posvetujejo med seboj.

Načelnica generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc je medtem povedala, da Slovenija trenutno sodeluje v 12 mednarodnih misijah in operacijah, pri čemer do konca leta ne pričakuje sprememb. Slovenski vojaki so nameščeni tudi v Afganistanu.

Ravno prek sodelovanja v misijah in operacijah Slovenija izkazuje svojo kredibilnost v zavezništvu

Kot je povedal Peach, so načelniki vojsk 28 članic Nata in civilni predstavnik Islandije, ki nima vojske, na konferenci pregledali in ponovno potrdili zavezanost tudi drugim misijam in operacijam. "Zavedamo se današnjih izzivov v varnostnem okolju in poudarjamo pomen trdne odvračalne in obrambne drže," je poudaril.

Odvračalna in obrambna drža evroatlantskega območja je bila tudi ena od tem pogovorov vojaškega odbora. "Naše odvračanje in obramba temeljita na ustrezni mešanici jedrskih, konvencionalnih in raketnih obrambnih zmogljivosti," je pojasnil.

Po Stuartovih besedah so govorili še o pripravljenosti in odzivnosti zavezništva. V hitro spreminjajočem se varnostnem okolju so se zavezali k pospešitvi odločanja na strateško vojaški ravni.