Kdor je pred svetovnim košarkarskim prvenstvom stavil na finale med Španijo in Argentino, je danes prešerne volje, saj je pošteno oplemenitil svoj vložek. Ne ena ne druga reprezentanca pred začetkom tekmovanja namreč ni sodila v ožji krog favoritov za zlato odličje. Španija je sicer v zadnjem obdobju izjemno uspešna, a je v Kitajsko popeljala že nekoliko ostarelo zasedbo, medtem ko v argentinskem moštvu ni niti enega posameznika iz najmočnejše lige na svetu NBA. A sta obe reprezentanci znali tempirati formo, v ključnih trenutkih pa dobili pomoč izkušenih mož – Španci 34-letnega Marca Gasola, Argentinci pa 39-letnega Luisa Scole.

Precej več dela so v polfinalu imeli Španci, ki so proti Avstraliji zaostajali večino obračuna, nato pa tekmo uspeli pripeljati v izenačeno končnico. Dobre štiri sekunde pred koncem je imel Patty Mills na voljo dva prosta meta, a je drugega za prevzem vodstva zgrešil in sledil je podaljšek. V njem je Marc Gasol štiri sekunde pred koncem zadel oba prosta meta za izenačenje, na drugi strani pa je Matthew Dellavedova zgrešil za zmago. V novih dodatnih petih minutah pa so Španci na krilih dveh trojk Sergia Llulla pobegnili in se veselili uvrstitve v finale. »Neverjetno. Potem ko sem s Torontom v ligi NBA osvojil naslov prvaka, sem vedel, da me čaka malo prostega časa, če želim igrati za reprezentanco. Izmučen sem, a se je izplačalo,« se je smejalo Marcu Gasolu, ki je dosegel 33 točk, 19 pa jih je dodal Ricky Rubio in ob tem podelil še 12 asistenc ter ujel sedem odbitih žog. Španci zdaj sanjajo o ponovitvi leta 2006, ko so postali svetovni prvaki, Avstralci pa o bronu, saj so bili četrti že na zadnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. »Neverjetna tekma. Ponosen sem na igralce, ki so se borili kot levi. Včasih zmanjka tudi malo sreče. A nič zato. Tretje mesto bi bilo za nas izjemen uspeh. Moramo se dobro spočiti in kreniti po kolajno,« je povedal selektor Avstralije Andrej Lemanis.

Še večje presenečenje od Španije je Argentina. Da ima selektor Sergio Hernandez na voljo dobro zasedbo, je bilo znano. A da bi se lahko prebili do samega finala, je verjel malokdo. Za to je v prvi vrsti zaslužen zimzeleni Luis Scola, ki pri 39 letih igra vrhunsko. Proti Franciji je dosegel 28 točk in zbral 13 skokov, obenem pa v obrambi v žep pospravil še enajst centimetrov višjega Rudyja Goberta, ki je obračun sklenil pri vsega treh točkah. »Vse je mogoče, če si to zares želiš,« je po tekmi od sreče žarel Luis Scola, ki je postal šele tretji košarkar v zgodovini po Valeriju Tihonenku in Vladu Divcu, ki je igral v treh polfinalih na svetovnih prvenstvih (2002, 2006, 2019). Argentina se je v finale košarkarskega mundiala prebila drugič po letu 2002, ko je izgubila proti Jugoslaviji, edini naslov svetovnega prvaka pa osvojila leta 1950, ko je tekmovanje potekalo prvič.

Svetovno prvenstvo, polfinale: Španija – Avstralija 95:88 po dveh podaljških (22:21, 32:37, 41:45, 61:61, 70:70, M. Gasol 33, Rubio 19; Mills 34, Kay 16), Argentina – Francija 80:66 (21:18, 39:32, 60:48, Scola 28, Deck 13; Ntilikina in Fournier po 16). Za 5. mesto, danes ob 14. uri: Srbija – Češka, za 7. mesto, danes ob 10. uri: ZDA – Poljska.