Cepivo RTS,S cilja najbolj smrtonosno in najpogostejšo obliko zajedavca, ki v Afriki prenaša malarijo. Na tej celini umreta dve tretjini vseh otrok, ki jih terja ta bolezen, ki jo prenašajo komarji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kenija je cepljenje začela v okrožju Homa Bay na zahodu države, nato pa ga bodo razširili tudi na druga območja, kjer je prisotna malarija. Kot je povedal koordinator Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki podpira program cepljenja, Richard Mihigo, je izdelava tega cepiva trajala tri desetletja.

Kot je dodal, so otroci tista skupina, ki je za malarijo najbolj ranljiva, zato ima lahko njihova zaščita velik vpliv na preprečevanje malarije. Cepivo proti malariji bodo na pilotnih območjih dodali cepivom, s katerim otroke že sedaj rutinsko cepijo.

RTS,S deluje proti zajedavski praživali Plasmodium falciparum, ki je odgovorna za večino smrtnih primerov zaradi malarije in je tudi najbolj prevladujoča v Afriki.

Cepivo, ki ga bodo otroci dobili v štirih odmerkih, je v kliničnih študijah občutno zmanjšalo primere malarije in z malarijo povezane zaplete pri majhnih otrocih. Cepivo je v študiji preprečilo štiri od desetih primerov malarije in tri od desetih primerov najhujše oblike te bolezni.

RTS,S bodo morda kasneje začeli uporabljati tudi širše, hkrati z drugimi preventivnimi ukrepi, kot so mreže proti komarjem.

Malarija vsako leto terja 400.000 življenj. Med umrlimi je 290.000 otrok, mlajših od pet let. Po ocenah WHO nekje na svetu vsake dve minut zaradi malarije umre otrok. Večina v Afriki, kjer beležijo 90 odstotkov primerov malarije na svetu.