»Zaljubili smo se v te zelene ravnice, kraje, kjer so vsi ljudje prijazni. Kjer je prostrana narava, ki vabi k spokojnosti in čuječnosti, oaza, kjer smo se zavedali trenutka in bili resnično drug z drugim,« je ob zaključku počitnic v termah Moravske Toplice dejal Miha iz Ljubljane.

Najprej čofotanje in razvajanje

Omenjene terme so bile med poletnimi počitnicami tradicionalno dobro zasedene. Tujih gostov je bilo okoli 55 odstotkov, med njimi jih je bilo največ iz Avstrije, Nemčije, Češke, Italije, Belgije, Nizozemske, Danske, Madžarske in Hrvaške. Pomurske terme s svojo raznolikostjo ponujajo počitnice za vsakogar, za tiste, željne prestiža, in vse, ki imajo raje domačnost, sproščenost ali pustolovščino v Prekmurski vasi Ajda, kjer so hišice krite s slamo. Goste, tuje in domače, poleg čudovite narave in okolice, ki kar vabi k raziskovanju, navdušujejo dobrobiti črne termomineralne vode.

»Ta voda je posebej učinkovita pri težavah s sklepi, skupaj z zdravilnim blatom iz bližnjega Negovskega jezera blaži bolečine, osveži in pomiri,« je pojasnila receptorka Tjaša starejšemu paru iz Italije, ki je bil med našim obiskom na vikend oddihu v hotelu Prestige. Tudi glas o odlični kulinariki term seže daleč. Mlajši par iz Nizozemske je med večerjo ob polnih krožnikih lokalnih dobrot v restavraciji hotela Ajda delal sebke. Chefi Term 3000 so si namreč zadali, da bo prav vsak obiskovalec pokusil in vzljubil prekmursko kulinariko.

Sprehod skozi lavo in v globino 6000 metrov

Edinstveno in doživeto potovanje v podzemlje goričkega vulkana ponuja Doživljajski park Vulkanija, ki je od Moravskih Toplic oddaljen dobre pol ure vožnje.

»Letos nas je obiskalo že 21.700 gostov, od odprtja avgusta 2013 pa že 141.500. K nam radi pridejo posamezniki, družine in šolarji. Vsako leto se poveča tudi obisk gostov iz tujine. Do goričkega vulkana med drugim zaidejo gostje iz Kitajske, Rusije in Nove Zelandije,« je povedala Danijela Krpič, direktorica ZUKD Grad, ki je tudi upravitelj parka.

»Doživljajski park Vulkanija je sestavljen iz dveh delov, iz doživljajske Vulkanije in iz Lednarjeve usnjarne, sosednje stavbe, v kateri je geološki muzej. Doživljajska Vulkanija šteje okoli 800 kvadratnih metrov, tam so sprejemna avla s trgovino in dvorane. V njih prikazujejo 4D-film s posebnimi efekti o nastanku vesolja in življenja na Zemlji, geološke dobe in izbruh goričkega vulkana, 3D-film s podzemnim vlakom, s katerim obiskovalci potujejo nazaj na površje Zemlje, ter film o supervulkanih. Tu so še lavine cevi, skozi katere se sprehodimo, na poti otipamo prave geode in se z dvigalom spustimo v globino vulkana. V geološkem muzeju so predstavljeni minerali iz Slovenije in sveta ter film o naravi Goričkega,« nas popelje po svetu kamnin Danijela Krpič. Zavod sodeluje tudi s Krajinskim parkom Goričko s skupno vstopnico za grad Grad in Vulkanijo, saj je med njima le nekaj minut hoje, obe točki pa ponujata nepozabna doživetja in potovanje po bogati zgodovini zemlje in človeka.