Novozelandska premierka Jacinda Ardern je že takoj po streljanju v Christchurchu prepovedala polavtomatske puške vojaškega stila, v Wellintonu pa so sedaj sprejeli še nadaljnje omejitve, ki ciljajo tudi črni trg, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Posedovanje orožja je privilegij, ne pravica,« je ob predstavitvi zakonodaje danes v Christchurchu dejala Ardernova. »To pomeni, da moramo zagotoviti, da bodo le pošteni državljani, ki spoštujejo zakone, lahko pridobili licence za strelno orožje oz. uporabljali strelno orožje,« je dodala premierka.

Nova zakonodaja prinaša register, v katerem bodo zajeti vsi lastniki zakonitega strelnega orožja v državi. Po načrtih bodo register pripravili v prihodnjih petih letih, v njem pa bodo po ocenah zabeležene podrobnosti o okoli 1,2 milijona kosov strelnega orožja na Novi Zelandiji, ki sicer šteje okoli pet milijonov prebivalcev.

Prav tako pa je po novem zagrožena višja zaporna kazen za dobavo strelnega orožja osebam brez licence, in sicer dve leti, medtem ko je bila doslej tri mesece. Zaostrujejo se tudi pravila glede uvoza in prodaje strelnega orožja.

Kdo je »sposoben in primeren« za pridobitev licence za strelno orožje, bo odločala policija. Ta bo lahko zavrnila vsakogar, ki bi zagovarjal oz. širil skrajna stališča, bil obsojen za nasilno kaznivo dejanje ali imel težave z duševnim zdravjem, vključno s poskusom samomora.

Novozelandski minister za notranje zadeve Stuart Nash je ob predstavitvi nove zakonodaje poudaril, da je bila dosedanja zakonodaja o orožju v veljavi od leta 1983 in je bila zato potrebna prenove.

Avstralski desničarski skrajnež Brenton Tarrant, ki je marca v Christchurchu pobil 51 ljudi, je pred strelskim pohodom orožje pridobil zakonito. Krivdo za svoja dejanja je zanikal. Soditi mu bodo začeli 2. junija 2020.