Tropska depresija, ki bi se lahko razvila v tropsko nevihto, je bila po podatkih ameriškega nacionalnega centra za orkane danes okoli 2. ure po srednjeevropskem času okoli 380 kilometrov jugovzhodno od otoka Abaco. Že danes ali v soboto naj bi z močnim vetrom in obilnim deževjem dosegla Bahame.

Oblasti na Bahamih so medtem v četrtek znižale število pogrešanih po orkanu Dorian z 2500 na 1300, potem ko so primerjale seznam bahamske agencije za krizno upravljanje z vladnimi informacijami o osebah, ki so v začasnih namestitvah ali ki so jih evakuirali.

Podatki o pogrešanih nakazujejo, da bi lahko orkan terjal več kot do sedaj potrjenih 50 smrtnih žrtev. "Glede na izkušnje iz preteklosti ocenjujem, da je mrtvih več sto ljudi," je v sredo dejal nekdanji premier Bahamov Hubert Ingraham.

Orkan najvišje, pete kategorije, je na Bahamih povzročil ogromno škodo. Najhuje je bilo na otokih Grand Bahama in Abaco. Po oceni Združenih narodov naj bi na Bahamih pomoč potrebovalo več kot 700.000 ljudi, kar je skorajda celotno prebivalstvo otokov Grand Baham in Abaco.

Opustošeno otočje bo po napovedih danes in v soboto obiskal generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, ki naj bi na ta način izkazal solidarnost organizacije z žrtvami orkana. Po njegovih besedah bi morala mednarodna skupnost izkazati podporo prebivalcem in oblastem na Bahamih.