Predsednik Trump je po poročanju časnika Washington post svoji vladi ukazal, naj pripravi predloge za rešitev problema brezdomcev v Kaliforniji, ki naj bi presegel vse meje.

V Los Angelesu in San Franciscu ter drugih večjih mestih so zrasla številna šotorska naselja, ki postajajo že prava mesta, brezdomci pa so obenem zavzeli središča mest, kjer mimoidoče prosijo za pomoč.

Brezdomstvo je stalen problem ZDA, kjer so cene najemnin visoke in si jih lahko privoščijo le tisti z dokaj dobrim stalnim virom dohodka. Problem je zlasti velik v okolici San Francisca, kjer rastejo tehnološka podjetja z dobro plačanimi službami v tem sektorju, konkurenca pa povečuje cene najemnin.

Običajni ljudje, kot so policisti, medicinske sestre, poštarji in drugi, si visokih najemnin enostavno ne morejo več privoščiti, izguba službe pa v tem primeru za številne pomeni, da pristanejo na ulici. Problem je resen, liberalne kalifornijske oblasti pa se z njim niso sposobne spopasti.

Morebitno preseljevanje brezdomcev stran od šotorskih naselij in mestnih središč je ustavno sporno in zanj ni zakonske podlage, poudarjajo komentatorji. Preseljeni se bodo enostavno vrnili v mesta, kjer lahko prosijo denar, ponovno pa bodo zrasla tudi šotorska naselja.