»Naš svet je zasut z naraščanjem antisemitizma, sovraštva do muslimanov, napadov na kristjane in druge verske skupine,« je dejal Guterres in dodal, da so v zadnjih mesecih ubijali Jude v sinagogah, muslimane v mošejah in kristjane med molitvijo.

Omenil je napad na muslimane v mošejah v Novi Zelandiji, kjer je skrajnež pobil 51 ljudi, bombni napadi muslimanskih skrajnežev v Šri Lanki so na Veliko noč zahtevali 262 življenj, lani pa je bilo v sinagogi v Pensilvaniji ubitih 11 judovskih vernikov.

Guterres je glede naraščanja sovražnega govora opozoril, da ko politične osebnosti prilivajo olja na ogenj, je ogroženo vse človeštvo.

Guterres: Verski objekti morajo biti zavetišča miru

»To pomeni sovražni govor ne le proti verskim skupinam ampak proti migrantom, manjšinam in beguncem. Pomeni tudi oživljanje neonacistične ideologije, potrjevanje bele nadvlade in sovraštvo, usmerjeno proti tako imenovanim drugim ali drugačnim,« je dejal.

Generalni sekretar ZN poudarja, da morajo biti verski objekti varna zavetišča miru, ne pa prizorišča prelivanja krvi in terorja. Verski objekti ali kraji so mogočni simboli kolektivne zavesti in ko se ljudi napade zaradi vere, je napadena celotna družba.

Akcijski načrt je pripravilo Združenje civilizacij ZN (UNAOC) po Guterresovem naročilu in dopolnjuje akcijski načrt o sovražnem govoru, ki usklajuje dejavnosti za soočanje z vzroki za pojav nestrpnega govora in iskanje učinkovitih odgovorov.