Delovni del konference se bo začel danes zvečer, ko bo na slovesnosti v Narodni galeriji zbrane nagovoril predsednik republike in vrhovni poveljnik slovenskih obrambnih sil Borut Pahor, sledila bo večerja. Uradni del se bo končal v soboto, dan pozneje pa se bo zaključil tudi neformalni del srečanja, ki bo potekalo predvsem v Ljubljani.

Na konferenci pričakujejo najvišje vojaške poveljnike 28 članic Nata in tudi civilnega predstavnika Islandije, ki sicer nima stalne vojske. Skupaj naj bi se zasedanja udeležilo okoli 400 gostov, med njimi okoli 150 najvišjih vojaških predstavnikov.

Kot so zapisali v Slovenski vojski, bo konferenca formalno posvečena pregledu skupnih misij in operacij zavezništva, operativnemu delovanju ter ohranjanju pripravljenosti in odvračalne drže Nata. Posvetili naj bi se tudi izgradnji koncepta bojevanja v sodobnem varnostnem okolju.

V skladu s tradicijo bo konferenci poleg Peacha sopredsedovala tudi gostiteljica, slovenska generalmajorka Alenka Ermenc, sicer edina načelnica med svojimi moškimi kolegi v Natu.

V Slovenski vojski poudarjajo, da je konferenca za Slovenijo velika čast in priznanje, a obenem tudi precejšen logistični zalogaj.

Vojaški odbor je najvišji vojaški organ Nata. V prvi vrsti skrbi za oblikovanje vojaških nasvetov Severnoatlantskemu svetu in daje usmeritve obema strateškima poveljstvoma. Odbor je povezava med političnimi odločevalci in Natovo vojaško strukturo.

Sloveniji v Natu sicer priznavajo pomemben prispevek v operacijah zavezništva, a deležna je tudi opozoril glede obrambnih izdatkov, kjer že dlje časa caplja na repu zaveznic.