»Imel sem opraviti s policijo že po vsej Sloveniji in nekdanji Jugoslaviji, pa se ti očitki o grožnjah pojavljajo samo s strani policijske postaje Črnomelj,« je danes na novomeškem okrožnem sodišču dejal 41-letni Črnomaljec Niko Stariha. Obtožnica ga bremeni napada na uradno osebo, preprečitev uradnega dejanja uradni osebi in nasilništva. Obtoženi, ki so ga pripeljali iz pripora, se glede krivde za očitana dejanja na predobravnavnem naroku marca letos ni izjasnil, dejal je le, da obtožnice in očitkov v njej sploh ne razume.

Vsega naj bi bili krivi policisti

Policisti so Stariho že večkrat obravnavali, znašel se je tudi že za zapahi. Obramba skuša zdaj dokazati, da naj bi črnomaljski policisti nad Stariho izvajali nezakonito nasilje in da so postopke zoper obdolženca izvajali zaradi maščevanja, »ker naj bi skušal razkriti njihova nezakonita dejanja«. Zagovornik Branko Gvozdić je tako sodišču predložil nekaj dokumentov, med drugim Starihov dopis komisiji za preprečevanje korupcije iz leta 2016, ter predlagal pridobitev dokumentacije o dogodku iz leta 1996, ko je Stariha prišel na črnomaljsko policijo s puško.

Tokratna zgodba se začne septembra lani, ko so ga policisti obravnavali zaradi prijave občana, češ da mu je Stariha grozil z ubojem. Obtoženi naj bi nato večkrat klical operativno-komunikacijski center Novo mesto in nato na črnomaljsko policijsko postajo, policistom grozil z ubojem in maščevanjem njihovim družinam, nato pa jih pozval, naj pridejo k njemu, češ da se je oborožil in da bo ustrelil prvega, ki pride mimo. Ko so ga vendarle obvladali in pridržali, jim je grozil, da bo pobil njih in njihove otroke, komandirju policijske postaje pa »odtrgal glavo«. Grozil naj bi tudi svoji sestri.

Na policijsko postajo s puško

Kot je danes povedal policist Robert M., je sestra lansko jesen klicala policijo »zaradi težav z bratom Nikom«. »Z njo sem se osebno pogovarjal. Delovala je prestrašeno, omenjala je grožnje njej in njenim hčerkam, ni pa vedela, zakaj bi ji sploh grozil, ker mu ni nikoli storila nič slabega, kvečjemu mu je pomagala,« je pripovedoval policist. »Glede na vse pretekle dogodke z bratom, ki ga tudi policisti dobro poznamo, se je upravičeno bala za svojo družino.« Ob tem je dejal, da so Stariho že večkrat obravnavali zaradi kaznivih dejanj z elementi nasilja in nasilja v družini, pa tudi zaradi povzročitve splošne nevarnosti, ko je nekoč vrgel bombo na črnomaljsko policijsko postajo. Stariha je bil v preteklosti že hospitaliziran na enoti za forenzično psihiatrijo v Mariboru.

Da z obtoženčevim psihofizičnim stanjem ni vse, kot bi moralo biti, je potrdila tudi klinična psihologinja Aleksandra Jeličič. Obtoženi ob stresnih dogodkih izgubi stik z realnostjo, takrat so njegove zaznave dogodkov blodnjave, je pojasnila. »Gre za akutno psihotično doživljanje, torej za pojav prehodnega značaja. Akutna psihoza se pojavi v različnih duševnih stanjih ali obolenjih in ne gre za trajno psihotično motnjo, kakršna je denimo shizofrenija,« je dejala. Pri obtoženem je zaznala šibkejšo osebnostno motnjo, ki se razvije pri ljudeh s travmatičnimi dogodki, večinoma v družinskem okolju, pa slabo čustveno regulacijo, ki se kaže v nihanju razpoloženja, anksioznosti, težavah na področju medosebnih odnosov.

Sojenje se bo nadaljevalo 30. septembra z zaslišanjem prič.