Sredstva bodo namenjena registraciji migrantov in beguncev, podpori ukrepom za zmanjševanje napetosti in tveganja za nasilje z gostiteljskimi skupnostmi ter zaščiti žensk, deklet in fantov pred trgovino z ljudmi ter spolnim in delovnim izkoriščanjem.

Na današnjem srečanju s kolumbijskim predsednikom Ivanom Duquejem v Bogoti bo visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini govorila o problemih, s katerimi se sooča Kolumbija kot država z največ begunci iz Venezuele. Po zadnjih ocenah se je v državo zateklo skoraj 1,5 milijona Venezuelcev, Bogota pa se že sooča s pomanjkanjem sredstev za njihovo oskrbo.

Zaradi trajajoče gospodarske in politične krize so Venezuelo po podatkih Združenih narodov zapustili več kot štirje milijoni ljudi.

Mogherinijeva, ki je v okviru latinskoameriške turneje v sredo obiskala Mehiko, je že pozvala vlado venezuelskega predsednika Nicolasa Madura in opozicijo k obnovi pogajanj za konec dolgoletne krize v državi. Maduro je pogajanja z voditeljem opozicije in samooklicanim začasnim predsednikom Juanom Guaidojem v začetku avgusta prekinil zaradi novih sankcij ZDA.