»Pravila so jasna. Ničelna toleranca do diskriminacije,« je Jesper Møller dejal v pogovoru za četrtkovo izdajo danskega časnika Politiken.

Prvi mož danskega nogometa se sklicuje na nove usmeritve mednarodne nogometne federacije, ki se je v sodelovanju s celinskimi nogometnimi zvezami odločila zaostriti pravila, ki se nanašajo na popolno odpravo vsakršne diskriminacije v nogometu. Slednja pravila seveda veljajo tudi za nacionalne zveze.

»Države, vključno z Iranom, bodo deležne zoprnega presenečenja, če se ne bodo držale pravil,« je še dejal predsednik danske zveze, ki bo vztrajal pri enakem dostopu za vse, ter upoštevanju najbolj osnovnih načel delovanja svetovne nogometne organizacije.

Moller ni želel ugibati o tem, kakšne sankcije oziroma kazen lahko pričakuje Iran. Je pa napovedal, da se bo o tej zadevi morala izreči Fifina disciplinska komisija, ki je neodvisen organ.

Najnovejši pritiski na islamsko republiko prihajajo po smrti navijačice Sahar Kodajari, ki se je prejšnji teden protestno zažgala pred sodiščem, na katerem so ji sodili zaradi nedovoljenega vstopa na nogometni stadion. Grozilo ji je od šest mesecev do dveh let zapora.

Kodajarijeva je zaradi opeklin umrla. Znana je bila tudi kot Modra deklica, saj je bila navijačica teheranskega nogometnega kluba Esthegal. Marca se je oblekla v moški plašč in se skušala pretihotapiti na stadion v Teheranu, a jo je zasačila policija. Tri noči je preživela v priporu, nato pa so jo spustili na prostost in je čakala na sojenje, uradno zaradi kršitve zakona o obvezni nošnji muslimanskega ženskega pokrivala hidžaba v javnosti, ki ga je nogometna navijačica prekršila, ko se je preoblekla v moškega.

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) tragičnega incidenta ni pometla pod preprogo, ampak bo v Iran poslala delegacijo, ki bo s tamkajšnjimi oblastmi skušala poiskati način, da bi bil v prihodnje omogočen ogled nogometnih tekem tudi ženskam, kljub zavedanju »kulturnega konteksta prepovedi«.

Omejitve, ki v Iranu veljajo zgolj za ženske, so se začele uveljavljati z islamsko revolucijo leta 1979. Od leta 1981 ženske v Iranu ne smejo na nogometne stadione, ko tam poteka moška tekma. Kleriki so to utemeljili z zaščito žensk pred izrazito moškim ozračjem in pogledom na na pol nage moške.

Prepoved so začasno preklicali v času lanskega svetovnega prvenstva v nogometu, ki je bilo v Rusiji. Takrat so ženskam dovolili, da gledajo prenos tekme reprezentance na stadionu v Teheranu.