Za pravo dramo je v četrtek, 4. aprila letos, poskrbel 49-letni Kranjčan Primož Z., ki je okoli 21. ure vstopil na avtobus Ljubljanskega potniškega prometa na postajališču Ajdovščina, že pri Drami pa je vozniku začel groziti z izvijačem in ga prisilil, da je avtobus s še sedmimi potniki zapeljal proti avtocestnemu postajališču Barje.

Voznik avtobusa je ravnal prisebno, poslušal ugrabitelja, a hkrati z vožnjo skozi rdečo luč dal vedeti policijski patrulji, mimo katere je peljal, da se na avtobusu nekaj dogaja. O tem so policijo obveščali tudi potniki. Policisti so avtobus ustavili tik pred avtocestnim priključkom Ljubljana center. Ugrabitelja so obvladali, pri tem pa uporabili solzivec. Primož Z. je padel v nezavest in umrl.

Preverjali alergijo na solzivec

Čeprav je javnost pričakovala, da bodo rezultati obdukcije, ki bi pokazali na vzrok smrti ugrabitelja, znani v nekaj dneh, največ nekaj tednih, je bila preiskava dolgotrajnejša. Opravili so jo na Inštitutu za sodno medicino, v svoje delo pa so po naših podatkih pritegnili tudi strokovnjake Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik. Ključno je bilo namreč vprašanje, ali je bil ugrabitelj avtobusa morebiti alergičen na katero od spojin v solzivcu in je umrl zaradi njegove uporabe. Tak podatek bi bil namreč zelo pomemben za delo posebne komisije, ki jo je ustanovila direktorica policije Tatjana Bobnar in ki je preiskovala vse okoliščine postopka. »Policisti so prisilna sredstva – plinski razpršilec, telesno silo in lisice – zoper 49-letnika uporabili zakonito in strokovno, smrt moškega pa ni posledica uporabljenih prisilnih sredstev. Navedeno izhaja tudi iz zdravstvene dokumentacije (zapisnik o obdukciji, izvedeniško mnenje in toksikološka preiskava), ki jo je pridobila komisija in iz katere je razvidno, da pri uporabi prisilnih sredstev ni prišlo do poškodb, ki bi kakor koli vplivale na smrt, in da je prišlo do odpovedi srca. Podrobnejših informacij o njegovem zdravstvenem stanju pa zaradi pietete do pokojnika ne moremo razkriti,« so danes sporočili z Generalne policijske uprave.

Usodno uživanje poživil

Izkazalo se je torej, da je nesrečni Kranjčan umrl zaradi zastoja srca. Do tega pa je po naših neuradnih, a preverjenih podatkih prišlo, ker je imel prirojeno anomalijo srčno-žilnega sistema. Ob uporabi amfetaminov je bilo to zanj usodno. Amfetamini so namreč poživilo, ki človeka naredi budnega in pozornega, povzroči zmanjšanje apetita, pospeši srčni utrip, zviša krvni pritisk in pospeši dihanje. Povzročajo tudi zvišanje telesne temperature. Glede na podatke DrogArta so stranski učinki zlorabe amfetaminov utrujenost, razdražljivost, nemir in depresija, v končni fazi pa tudi odpoved ledvic in srčna ali možganska kap. Glede na konkreten primer ugrabitelja avtobusa je treba dodati, da je pred ugrabitvijo avtobusa linije 6B povzročil že manjši incident na avtobusu proti Kranju, na katerem se je obnašal nenavadno. Tudi tam je mahal z izvijačem. Izstopil je pri Tivoliju in tam odvrgel nahrbtnik. Policisti so v njem našli konopljo in amfetamine.

Kot nam je še dodatno pojasnila tiskovna predstavnica policije Vesna Drole, je komisija za preveritev okoliščin uporabe prisilnih sredstev končala svoje delo in ocenila, da so policisti v konkretnem primeru prisilna sredstva uporabili zakonito in strokovno. »Generalna direktorica policije se je z oceno komisije strinjala, s čimer je postopek preveritve okoliščin uporabe prisilnih sredstev končan.«