Na naziv resorja, ki ga je von der Leynova dodelila bivšemu glavnemu govorcu komisije, Grku Margaritisu Schinasu, se vrstijo kritike, med drugim iz Evropskega parlamenta, nekateri članic unije ter organizacij za zaščito človekovih pravic, češ da odseva ksenofobno retoriko, ki jo uporabljajo skrajno desne skupine.

V zvezi s tem se je danes oglasil predsednik komisije Juncker. "Ni mi všeč ideja, da evropski način življenja nasprotuje migracijam," je povedal za portal Euronews. "Sprejeti tiste, ki pridejo od daleč, je del evropskega načina življenja," je dodal. Juncker naj bi po poročanju Euronews dejal še, da bi moral biti naziv natančnejši. Ena izmed tiskovnih predstavnic komisije sicer danes v teh izjavah ni želela videti kritike, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi pritiskov, predvsem tistih v Evropskem parlamentu, ki bo zaslišal komisarske kandidate, so se pojavila ugibanja, ali bo prihodnja predsednica komisije ta naziv spremenila. V njeni Evropski ljudski stranki (EPP), ki ji pripadata tudi Schinas in Juncker, do naziva ne želijo biti kritični, a so zamenjavo naziva terjale vse tri druge glavne politične skupine v Evropskem parlamentu - socialisti, liberalci in Zeleni. Kot so danes sporočili iz politične skupine Zelenih, je večina predsednikov odborov v Evropskem parlamentu na pobudo njihove poslanke, predsednice odbora za promet in turizem, Karime Delli glasovala za to, da von der Leynova spremeni sporni naziv.

Pri tem so dodali, da je predsednik konference predsednikov odborov, Italijan in član EPP Antonio Tajani, sicer danes sporočil, da temu glasovanju pred konferenco predsednikov odborov ne gre pripisovati prevelikega pomena. Ta konferenca bo potekala 19. septembra, nanjo pa so povabili tudi von der Leynovo.

Evropski parlament s pozivom na pogovor

Evropski parlament je pozval novoizvoljeno predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen na pogovor zaradi spornih nazivov resorjev. Še zlasti je pod udarom naziv "za zaščito našega načina življenja". Von der Leynova je vabljena na konferenco predsednikov prihodnji četrtek v Strasbourgu, je povedal predsednik parlamenta David Sassoli.

Dežujejo zlasti kritike naziva resorja "za zaščito našega načina življenja", ki vključuje migracije in zaščito zunanje meje, a Sassoli je danes izpostavil, da v nazivih resorjev poleg "migracij" manjkajo tudi nekatere druge ključne besede, na primer "kultura" in "znanost".

Naziv "inovacije in mladi", kamor sicer sodi področje izobraževanja in kulture, ne pomeni "raziskav in kulture", je ponazoril predsednik, ki upa, da bo von der Leynova prihodnji četrtek zagotovila pojasnila.

Konferenca predsednikov, ki združuje predsednika parlamenta in vodje političnih skupin, je sicer danes razpravljala o organizaciji zaslišanj komisarskih kandidatov, ki bodo od 30. septembra do 8. oktobra, kot je načrtovano že nekaj časa. Šele prihodnji teden bo jasno, kateri odbor oziroma odbori bodo zaslišali posamezne kandidate. Vodstvo parlamenta naj bi odločitev o tem sprejelo prihodnji četrtek. Takrat se po neuradnih napovedih pričakuje tudi urnik zaslišanj. Končno odločitev o pisnih vprašanjih odborov za kandidate in programu zaslišanj naj bi vodstvo parlamenta sprejelo 24. septembra. Rok za odgovore na pisna vprašanja naj bi bil 26. september. Zaslišanja bodo od 30. septembra do 8. oktobra, kot so v parlamentu sporočili že julija. Predvidena so štiri zaslišanja na dan, po dve dopoldne in dve popoldne, je danes povedal Sassoli. Če bodo zaradi težav s posameznimi kandidati potrebna dodatna zaslišanja, so ta predvidena 14. in 15. oktobra. Evropski parlament bo o celotni komisiji, ki naj bi začela delati novembra, glasoval 23. oktobra.