V zadnjih tednih v Grčiji znova ugotavljajo porast prihoda migrantov, ki so dodatno obremenili že tako obremenjene službe, ki so pristojne zanje. V registracijskih centrih na otokih Lezbos, Hios, Samos, Leros in Kos, ki so namenjeni za 6300 ljudi, je trenutno že več kot 20.000 prišlekov. Še okoli 4000 ljudi so namestili v manjše centre in stanovanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ob že tako zaskrbljujočem stanju je v sredo odstopil vodja registracijskega centra Moria na Lezbosu Janis Balbakakis. Ta center je zaradi razmer, v katerih bivajo migranti, že leta tarča kritik človekoljubnih organizacij, Balbakanis pa je v sredo sporočil, da je utrujen, da pa odhaja z dvignjeno glavo.

Zaradi pomanjkanja uslužbencev obravnave prošnje za azil na grških otokih potekajo zelo počasi. Nova konservativna grška vlada, ki je na položaju od julija, je sicer napovedala, da bo pospešila azilne postopke in v ta namen tudi povečala število zaposlenih. Tiste prišleke, ki ne bodo izpolnjevali pogojev za pridobitev mednarodne zaščite, naj bi takoj vrnili nazaj v Turčijo.

K temu je Grčijo danes pozvalo tudi nemško notranje ministrstvo. Poleg tega v Berlinu zahtevajo, da Atene že na morju zajezijo nezakonite prihode. Kot so ocenili na nemškem notranjem ministrstvu, je napredek pri deportacijah v Turčijo nujen, če želijo izboljšati vse slabše razmere v nekaterih registracijskih centrih na grških otokih. Sekretar na ministrstvu Sephan Mayer je razmere v tistih centrih v Grčiji, ki so najbližje Turčiji, opisal kot "zelo težavne", poroča portal Deutsche Welle.

EU je marca 2016 sklenila dogovor z Ankaro, v skladu s katerim naj bi EU vse migrante, ki bi iz Turčije nezakonito prispeli na grške otoke in s tem v unijo, vrnili v Turčijo. Slednji v skladu z dogovorom pripada več milijard evrov pomoči. Od sklenitve tega dogovora so v Turčijo vrnili zgolj 1904 ljudi. V istem obdobju pa so v državah članicah namestili 24.348 Sircev, ki so na ozemlje EU prispeli iz Turčije, navaja Deutsche Welle.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je pred tednom dni zagrozil Evropi, da bo odprl meje za sirske begunce, če ne bo dobil dovolj mednarodne pomoči in podpore za svoje načrte o vzpostavitvi varnostnega območja na severu Sirije. Turčija sicer gosti največje število beguncev med vsemi državami. Imajo jih več kot štiri milijone, od tega 3,6 milijona iz Sirije.